piątek, 4 kwietnia 2014

Makaron z tuńczykiem. Smaczny, szybki obiad.






Smaczne, bardzo szybkie w przygotowaniu danie. Taki makaron robię od lat zwłaszcza wtedy kiedy nie mam czasu na długie stanie przy garnkach, lub kiedy nie mam wyszukanych produktów. Przepis podsunęła mi moja już nieżyjąca ciotka. Wszystkim w rodzince smakuje - a to najważniejsze :)

Składniki
- tuńczyk w kawałkach w sosie własnym
- cebula 2 sztuki
- makaron ( u mnie świderki )
- śmietana 12%
- mąka
- domowa wegeta

Wykonanie
Makaron gotuję w osolonej wodzie w/g przepisu na opakowaniu. Cebulę kroję w bardzo drobną kosteczkę. Otwieram puszkę tuńczyka i sos z tej puszki wlewam do rondelka, do sosu dodaję cebulkę i duszę aż do jej zmiękczenia. Gdy cebulka zmięknie wrzucam do niej tuńczyka, mieszam. W osobnym garnuszku mieszam śmietanę z odrobina wody i łyżką mąki. Następnie powstałą mieszaninę wlewam do rondelka z tuńczykiem, mieszam, doprawiam wegetą. Gotuję jeszcze jakieś 3 minuty.Gdy sos jest za gęsty dolewam odrobinę wody.
Makaron odcedzam, wykładam na talerze i polewam sosem. Gotowe. Smacznego :)

2 komentarze:

  1. U mnie wyglada troche inaczej... ale tez szbko. Sos, wrzucam na patelnie tunczyka w oleju..Wczesniej odlewam olej, prawie caly. Dodaje pokrojone w paski suszone pomidory w zalewie. Zalewam slodka smietana , dodaje 2 zeby czosnku sprasowanego, pieprz cytrynowy lub zwykly swiezo mielony i wtedy doprawiam sokiem z cytryny. Krotko gotuje 1-3 minuty. Posypuje albo oliwkami pokrojonymi i swieza pietruszka. Gdy od razu podajemy sos, jego gestosc jest akurat.Gdy zbyt zgestnieje mozna dodac mleko. Hana

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Brzmi bardzo smakowicie, na pewno wypróbuję. Pozdrawiam :)

      Usuń