wtorek, 1 września 2020

Klasyczne ogórki konserwowe na zimę. Domowe przetwory


 Ogórki w ogródku jeszcze rosną, ale jest ich już zdecydowanie mniej. Sezon ogórkowy dobiega końca. I na ten koniec chciałam wam jeszcze pokazać mój przepis na klasyczne ogórki konserwowe. Konserwowe, korniszony czy marynowane różnie je nazywają. Ich wspólnym mianownikiem jest zalewa octowa. Moje ogórki są w smaku łagodne, jędrne i chrupiące. Takie lubimy najbardziej. Ja co roku przerabiam ich dość sporo, robię to partiami, w miarę dojrzewania ogórków na grządkach. Do marynowania podobnie jak i do kiszenia staram się wybierać ogórki podłużne ( nie pękate ) i nie za duże. Wykorzystuję je przeważnie jako dodatek do obiadu i składnik do sałatek. Polecam :)

Składniki ( na 10 słoików o poj 0,9 litra )
- 5 kg ogórków gruntowych
- 2-3 marchewki
- koper
- liście laurowe
- ziele angielskie
- pieprz w ziarenkach
- gorczyca
Zalewa
- 5 litrów wody
- 7 łyżek soli kamiennej
- 8 łyżek cukru
- 3 szklanki octu 10%

Wykonanie
Na dno każdego słoja, wcześniej umytego i wyprażonego wkładam gałązkę kopru, 2-3 plastry surowej marchewki, jeden liść laurowy, po trzy ziarenka ziela angielskiego i pieprzu, szczyptę gorczycy. Następnie układam ciasno jeden koło drugiego umyte i osuszone ogórki.
Przygotowuję zalewę : Zagotowuję wodę z solą i cukrem. Do lekko przestudzonej dodaję ocet. Mieszam i zalewam  ogórki w słojach do pełna. Słoiki zakręcam. Pasteryzuję 5-7 minut. Po tym czasie słoje wyjmuję z wrzątku, ustawiam na deseczce, przykrywam ściereczką do wystudzenia.
Smacznego :)


Poniżej podam jeszcze kilka moich sposobów na przetwory z ogórków :

Ogórki z czosnkiem. Smaczna zimowa sałatka w słoikach. Domowe przetwory.

Ogórki konserwowe z papryką na zimę. Domowe przetwory.

Ogórki kiszone na zimę, małosolne na już. Domowe przetwory.

Ogórki w zalewie gyros na zimę. Domowe przetwory.

Ogórki kanapkowe z kurkumą na zimę. Domowe przetwory. 

Ogórki krokodylki z chili i czosnkiem na zimę. 

Ogórki po królewsku z miodem na zimę. Domowe przetwory.

8 komentarzy: