wtorek, 24 września 2019
Zupa koperkowa.
Zapraszam na lekką zupę koperkową. Nie jadłam jej wieki, zupełnie o niej zapomniałam. A koperku co roku w ogrodzie pod dostatkiem. Ja swoją podałam z makaronem, ale równie dobrze smakuje z ziemniakami, czy ryżem. Polecam jesienią smaczną zupę wiosenną :)
Składniki
- 4 skrzydełka z kurczaka
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- cebula
- gałązka lubczyku
- 1 duży pęczek koperku
- 100 ml śmietanki kremówki
- sól, pieprz do smaku
- 2 - 2,5 litra wody
Wykonanie
Umyte i oczyszczone skrzydełka przekładam do garnka, zalewam zimną wodą, dodaje ok. pół łyżki soli i doprowadzam do wrzenia. Marchewkę, pietruszkę, seler obieram, kroje w słupki, cebulę obieram, koperek obieram z gałązek i drobniutko kroję. Gałązek nie wyrzucam. Warzywa dodaję do wywaru wraz z obranymi gałązkami z koperku i lubczykiem.
Całość gotuję na wolnym ogniu ok. godzinę / półtorej, do miękkości mięsa i warzyw. Po tym czasie wyjmuję z zupy cebulę, gałązki lubczyku i koperku. Wyjmuję również skrzydełka, które obieram, a mięso przekładam z powrotem do gotującej się zupy. Na końcu do zupy dodaję drobno posiekany koperek, dolewam śmietankę i ewentualnie doprawiam zupę do smaku. Zupa bardzo delikatna, nabiera głębszego smaku kiedy trochę postoi. Smaki się ładnie przegryzą :)
Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
lekka, delikatna zupka:)
OdpowiedzUsuńO takiej mi się właśnie zachciało :)
UsuńSmak tradycji, pycha☺
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńBardzo lubię zupę koperkową, mniamm.
OdpowiedzUsuń:)
Usuńmniam uwielbiam koperek, musze sobie taką zupkę ugotowac. Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i polecam zupa pyszna :)
UsuńFajna zupka, lekka i delikatna :)
OdpowiedzUsuńPyszna zupka, bardzo je lubię :-)
OdpowiedzUsuńPysznie. Jedna moich ulubionych zup :)
OdpowiedzUsuńkoperkową bardzo lubię
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuń