wtorek, 16 stycznia 2018

Pulpety w sosie własnym. Delikatne klopsiki mięsne.



Małe kuleczki mięsne, występujące pod nazwą klopsy lub pulpety, to idealne danie nie tylko dla małych niejadków. Dziś u mnie w delikatnym sosie własnym. Potrawa szybka i łatwa w przygotowaniu a przy tym bardzo smaczna. Polecam :)

Składniki
- 0,5 kg mięsa mielonego ( u mnie z udźca indyka )
- 1 jajko
- 1 łyżka kaszy manny
- duży ząbek czosnku
- szczypta majeranku
- sól
- olej
- 2 łyżeczki maki pszennej
- czosnek mielony, pieprz mielony

Wykonanie
 Mięso mielone przekładam do miseczki, dodaje do niego całe jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, kaszę mannę, majeranek i sól. Mieszam najpierw łyżką, a potem dokładnie wyrabiam rękoma na jednolitą masę. Z masy formuję małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Na patelni rozgrzewam łyżkę oleju, podsmażam pulpeciki z dwóch stron. Podlewam gorącą, przegotowaną wodą, tak aby były do połowy przykryte i duszę ok. 12-15 minut. Po tym czasie pulpeciki wyjmuje na talerz, do pozostałej zawartości na patelni dodaję wymieszana mąkę z wodą i przyprawy do smaku : sól, czosnek mielony, papryka czy pieprz, mieszam i zagotowuję. Do powstałego sosu przekładam pulpeciki i całość gotuję jeszcze na wolnym ogniu 3 minuty.
Takie pulpeciki doskonale smakują podane z kaszą, ryżem, czy tłuczonymi ziemniakami i ulubioną surówką. 
Smacznego :)


Ps :) Podaje jeszcze klika propozycji na inne pulpeciki/klopsiki z mojego bloga :

https://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2014/09/delikatne-pulpeciki-z-indyka-w.html
https://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2017/05/pulpeciki-w-modej-kapuscie-lekkie.html
https://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2014/05/pulpety-z-indyka-w-sosie-pieczarkowo.html
https://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2017/05/lekkostrawna-zupa-z-klopsikami.html

4 komentarze:

  1. Uwielbiam klopsiki. Robię je przeważnie w sosie pomidorowym. Teraz wypróbuję ten przepis. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Najlepsze są takie domowe obiadki☺

    OdpowiedzUsuń
  3. Smaczny, prosty przepis. Klopsiki robię też z sosem grzybowym, np. na koncentracie grzybowej Krakus, świetnie się do tego nadaje. Podaje z makaronem.

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam klopsiki, zwykle robie je z sosem pomidorowym, muszę spróbować twój przepis.

    OdpowiedzUsuń