wtorek, 2 lutego 2016

Zupa gołąbkowa. Pożywna, gęsta zupa o smaku gołąbków.



Zupa gołąbkowa to świetna propozycja na jesienno-zimowe danie obiadowe. Bardzo sycąca, rozgrzewająca, gęsta a przy tym zaskakująco smaczna. Danie idealne dla wielbicieli gęstych zup, gołąbków i kapusty. Z podanych składników wychodzi całkiem spory garnek pysznej zupy dla 3-4 osobowej rodzinki spokojnie starcza na dwa dni.... no chyba, że tak jak u nas będą spore dokładki :) Polecam :)

Składniki
- 0,5 kg mięsa mielonego ( u mnie z udźca indyka )
- 80 dag kapusty białej
- 125 gram ryżu surowego
- 2 marchewki, pietruszka, kawałek selera
- cebula, kawałek pora, 2 ząbki czosnku
- 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól, majeranek, papryka mielona, kminek mielony, sos sojowy, domowa wegeta , pieprz
- ziele angielskie, listek laurowy
- śmietana 18%

Wykonanie
Mięso mielone przesmażam na rozgrzanej patelni wraz z pokrojoną w kosteczkę cebulą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawiam wszystkimi przyprawami ( bez listka laurowego i ziela angielskiego ). Podsmażone mięso przekładam do większego garnka i zalewam ok. 3 litrami wody. Dodaje listek laurowy i ziele angielskie. Kapustę kroję drobno, marchewkę, pietruszkę, seler ścieram na tarce o grubszych oczkach. Warzywa wraz z cebulą i porem przekładam do garnka z mięsem. Gotuje ok. 15 minut. Po tym czasie do zupy dodaję surowy ryż. Kiedy ryż i warzywa są już miękkie do zupy dodaję przecier pomidorowy i ewentualnie znów doprawiam solą, pieprzem, czy sosem sojowym. Na końcu zupę zagęszczam śmietaną.
Smacznego :)







4 komentarze:

  1. Uwielbiam tą zupkę, zawsze poprawia mi humor :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie znam takiej zupy, ale myślę, że by mi smakowała, gdyż bardzo lubię gołąbki :).

    OdpowiedzUsuń
  3. Koniecznie polecam spróbować :)

    OdpowiedzUsuń