poniedziałek, 1 lutego 2016

Ciasto bananowe. Szybki bananowy chlebek bez miksera. Banana Bread.



Witam serdecznie po dłuższej nieobecności i zapraszam na wspaniałe ciasto bananowe, przez niektórych zwane bananowym chlebkiem, lub chlebkiem amerykańskim. Ciasto bardzo wilgotne, mocno bananowe, błyskawiczne i łatwe w przygotowaniu. I co najważniejsze bardzo smaczne. Polecam :)

Składniki ( na keksówkę 25x12 cm )
- 4 dojrzałe banany
- 1 szklanka maki pszennej
- 0,5 szklanki cukru
- 5 dkg masła
- 1 jajko
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- cukier puder do posypania  ( opcjonalnie )
Dodatkowo
- masło i bułka tarta do wysmarowania blaszki

Wykonanie
Banany obieram ze skórki, kroję na mniejsze kawałki, przekładam do miski, ugniatam przy pomocy tłuczka do ziemniaków na miazgę. Do ugniecionych bananów dodaję kolejno cukier, mąkę, jajko, sodę i sól, mieszam przy pomocy drewnianej łyżki ( bardzo ważne do tego ciasta nie używamy miksera ). Do masy dodaje roztopione i przestudzone masło jeszcze chwilkę mieszam. Gotowa masę przekładam do keksówki uprzednio wysmarowanej masłem i wysypanej bułka tartą.
Piekę ok. 45-50 minut w temperaturze 150 stopni z termoobiegiem ( do suchości patyczka )
Po ostudzeniu posypuje cukrem pudrem.
Smacznego :)









Źródło 





8 komentarzy:

  1. Mogę prosić kawałeczek, super wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapraszam nawet na dwa :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Wyglada przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię takie ciastka ponieważ nie mają dużo kalorii. Wygląda bardzo fajnie, pewnie podobnie smakuje. Idealne ciasto do herbaty lub kawy. Na pewno spróbuje je zrobić.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo smakuje też z samym mlekiem :-)

      Usuń
  4. Dzisiaj je zrobiłam właśnie z Twojego przepisu. Jest proste i bardzo, bardzo smaczne. Następną porcję zrobię na większą formę. Dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło i bardzo się cieszę :) U nas też dziś była powtórka. Pozdrawiam :)

      Usuń
  5. piekłam i jest wilgotne i pyszne;)

    OdpowiedzUsuń