poniedziałek, 30 listopada 2015
Patisony faszerowane mięsem mielonym i ryżem. Patisony a'la gołąbki.
Bardzo lubię faszerowane warzywa, wiec faszeruję co tylko się da :))). Dziś zapraszam na patisony faszerowane tradycyjnym farszem gołąbkowym czyli mięsem i ryżem. Niestety moje patisony tak szybko zniknęły z talerzy, że nie zdążyłam zrobić końcowego zdjęcia... gotowej potrawy... za co z góry przepraszam :) Polecam :)
Składniki
- 4 duże patisony
- 0.60 dkg mięsa mielonego
- 100 gram ryżu
- 2 jajka
- 0.7 l bulionu lub rosołu
- sól, pieprz, czosnek mielony, cebulka prażona w kostce, kminek mielony, majeranek
Wykonanie
Ryż gotuję, odcedzam i studzę. Z patisonów odkrawam czapeczki, wydrążam miąższ wraz z pestkami. Przygotowuje farsz: ugotowany, ostudzony ryż mieszam z surowym mięsem mielonym, dodaję dwa całe jajka plus wszystkie przyprawy mieszam i wyrabiam ręka do połączenia składników. Gotowym farszem napełniam przy pomocy łyżeczki patisony. W dużym naczyniu do zapiekania ( u nie gęsiarka ) układam nafaszerowane patisony i przykrywam każdego czapeczką. Zalewam bulionem do 1/3 wysokości patisonów. Piekę pod przykryciem ok. godzinę - półtorej w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem. Patisony sa gotowe kiedy warzywa są miękkie a mięso w środku upieczone.
Gotowe patisony podaję z sosem pomidorowym.
Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
bardzo ciekawy pomysł ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie ;)
Patisony są moim niedawnym odkryciem :) Wcześniej preferowałam cukinię, ale okazuje się, że patison zdecydowanie wygrywa. Polecam go jako jarski schabowy :)
OdpowiedzUsuńTak, jako schabowy tez pyszne :)
OdpowiedzUsuń