czwartek, 9 kwietnia 2015

Biała kiełbasa pieczona w piwie z cebulą i majerankiem.







Biała kiełbasa pieczona w piwie to świetna propozycja nie tylko na świąteczne śniadanie ale także na zbliżającą się majówkę. Pieczona w piwie z dodatkiem cebuli i aromatycznych przypraw nabiera oryginalnego smaku, jest chrupka i soczysta. Pasuje zarówno jako danie obiadowe.. np. podana. z pieczonymi ziemniaczkami i surówką, jak i na kolację z pieczywem i innymi dodatkami. Polecam :)

Składniki
- 4 białe kiełbaski
- 1 duża cebula
- 1 szklanka piwa
- sól, pieprz,majeranek,czosnek mielony, kminek mielony, papryka mielona

Wykonanie
Naczynie żaroodporne smaruję delikatnie olejem, na jego dno wykładam pokrojoną w grubsze półplasterki cebulę. Cebulę delikatnie solę, posypuję przyprawami i mieszam aby cała obtoczyła się w przyprawach. Na tak przygotowana cebulę wykładam kiełbasę, całość podlewam piwem tak aby do połowy przykryło kiełbasę. Naczynie wstawiam do piekarnika ( bez przykrycia ) i piekę w temperaturze 180-200 stopni z termoobiegiem ok. 30-40 minut, aż płyn częściowo odparuje, cebulka zmięknie, a kiełbaska ładnie się zarumieni. W trakcie pieczenia kilka razy obracam kiełbasę.
Smacznego :)







16 komentarzy:

  1. Kiełbaski i piwo połączenie idealne ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajne te kiełbaski :-) muszę kiedyś takie spróbować :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie się zapowiada to danie :) Ciekawy przepis.

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszny sposób na białą kiełbasę ;-) prezentuje się znakomicie ;-) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, smakuje równie dobrze.... pozdrawiam :)

      Usuń
  5. Jak pięć bez termoobiegu? 😏

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bez termoobiegu piekłabym w trochę wyższej temperaturze tak ok. 200-220 stopni, i może ciut dłużej. Do czasu aż kiełbasa sie ładnie zrumieni. Pozdrawiam :)

      Usuń
  6. Czy kiełbasę wcześniej parzymy?

    OdpowiedzUsuń
  7. Kiełbaska surowa, czy obgotowana?

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo apetycznie to wygląda

    OdpowiedzUsuń
  9. Czy można zamienić na zwykłą kiełbaskę czy musi być akurat biała??

    OdpowiedzUsuń