poniedziałek, 19 stycznia 2015

Czipsy z boczku. Świetny dodatek do zup i sałatek. Bekonowe chipsy.






Czipsy z boczku, to nie przepis, to doskonały pomysł na urozmaicenie dodatków do zup, zwłaszcza gęstych zup i zup kremów, a także sałatek na bazie sałaty zielonej, lodowej i innych mieszanek sałat.

Składniki
- boczek wędzony - kilka-kilkanaście plastrów cieniutko pokrojonych ( najlepiej na maszynce )

Wykonanie
Cieniutkie plasterki boczku kroję na 4-5 cm. kawałeczki, wrzucam na rozgrzaną patelnię, bez dodatku tłuszczu i smażę partiami na dość silnym ogniu aż staną się mocno chrupiące.Gotowe przekładam na papierowe ręczniczki aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Jeśli podaję je jako dodatek do zupy, to przekładam je do miseczek i każdy nabiera sobie sam dodając bezpośrednio gorącej zupy. Przed dodaniem czipsów do sałatek najpierw należy je wystudzić :)
Smacznego :)


Domowy Wyrób

3 komentarze:

  1. No proszę jakie fajne chipsy :-) do zup kremów rewelacyjne :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, dziękuję, to takie proste i myślę,że komuś się przyda. Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. a ja mam ogromną nadzieję, że się od nich nie uzależnię ;P w końcu niezbyt zdrowe

    OdpowiedzUsuń