sobota, 17 stycznia 2015

Śledzie w sosie czosnkowo-koperkowym z ogórkiem i cebulką.






Doskonałe śledziki dla prawdziwych twardzieli :) Sos bardzo mocny, wyrazisty w smaku w połączeniu ze śledziami stanowi świetną przekąskę.. zakąskę na zakrapianą imprezę. Polecam :)

Składniki
- 4 płaty śledziowe solone typu Matjas
Sos
- 1 malutka cebulka
- 2 małe ogórki kiszone
- 1 duży ząbek czosnku
- pół pęczka koperku
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki gęstej smietany

Wykonanie
Płaty śledziowe moczę w zimnej wodzie co najmniej dwie godziny, w trakcie moczenia kilka razy zmieniam wodę. Wymoczone osuszam ręczniczkami papierowymi i kroję w większe paseczki.
W miseczce przygotowuję sos: Cebulę i ogórki kroję w drobniutką kosteczkę, czosnek przeciskam przez praskę, koperek siekam. Dodaję majonez i śmietanę, dokładnie mieszam do połączenia składników. Do sosu przekładam pokrojone sledzie, delikatnie mieszam i odstawiam na 2-3 godziny ( najlepiej na całą noc)  do lodówki. W celu przegryzienia się smaków :)
Smacznego :)



Wykonanie

4 komentarze:

  1. Fajne śledziki. Też robię podobnie i są pyszne :-) miłego dzionka :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam śledzie napewno przyrządze je według tego przepisu

    OdpowiedzUsuń
  3. Ślinka mi cieknie bo uwielbiam wszelkie ryby i w każdej postaci. Nie mogę jednak jeść śmietany. Co prawda mógłbym zastąpić jogurtem, ale majonez odpada zdecydowanie.

    OdpowiedzUsuń