niedziela, 7 grudnia 2014

Zupa ziemniaczano - fasolowa z boczkiem i kiełbasą. Jesienna kartoflanka z fasolą.






Kolejna bardzo smaczna, szybka i łatwa w przygotowaniu zupa. Doskonała na jesienno - zimowe obiady jednodaniowe. Syta, pożywna i rozgrzewająca. Polecam :)

Składniki
- 6 dużych ziemniaków
- 2 marchewki, kawałek selera, pietruszka, cebula, 2 ząbki czosnku
- puszka czerwonej fasolki
- 10-15 dkg. wędzonego boczku
- 30 dkg dobrej cienkiej kiełbasy
- sól, listek laurowy, ziele angielskie, majeranek,kminek mielony, domowa wegeta
- łyżka masła
- łyżka mąki

Wykonanie
Obrane ziemniaki kroję w grubsze plasterki, dodaję do nich podobnie pokrojoną marchewkę, pietruszkę i seler, zalewam wodą, solę, dodaje cebulę,czosnek i wszystkie przyprawy. Gotuje na wolnym ogniu. Boczek kroję w słupki, kiełbasę w półplasterki, obsmażam na suchej patelni do wytopienia tłuszczu i zrumienienia.
Zawartość patelni ( bez wytopionego tłuszczu ) przekładam do zupy. Kiedy warzywa i ziemniaki są już miękkie dodaję do zupy fasolkę z puszki wraz z zalewą.
Na patelni, na której smażyłam boczek i kiełbasę roztapiam łyżkę masła, dodaję mąkę i trochę wywaru, robię jasną zasmażkę. Zasmażkę dodaje do zupy i całość gotuję jeszcze 3-5 minut.
Gotową zupę posypuje zieloną cebulką.
Smacznego :)





Zupa na jesień

1 komentarz:

  1. dziękuję za udział w akcji i zapraszam do zgłaszania kolejnych propozycji :-)

    OdpowiedzUsuń