poniedziałek, 2 czerwca 2014

Makaron z papryką i boczkiem w serowym sosie. A'la carbonara, szybki obiad.


 Makaron podany z sosem serowym papryką i chrupiącym boczkiem. Bardzo smaczne danie i bardzo szybkie. Na jego przygotowanie potrzebujemy dosłownie tyle czasu, no może paru minutek więcej, ile gotuje się makaron :) Więc możemy się zasycić w kilka minut. Polecam :)

Składniki ( dla 4 osób )
- makaron u mnie świderki ok. 35-40 dkg
- papryka czerwona
- boczek wędzony 25 dkg.
- sól
na sos serowy
- bulion u mnie drobiowy 150 ml.
- śmietanka 30%  150 ml
- serek topiony kremowy 100 gr.
- ser żółty 15 dkg
- gałka muszkatołowa, domowa wegeta

Wykonanie

Makaron gotuje w  osolonej wodzie  z dodatkiem łyżki oleju. Na patelni obsmażam pokrojony w większą kosteczkę boczek, kiedy się wytopi i lekko zrumieni dodaję pokrojoną w kostkę paprykę. W osobnym rondelku podgrzewam bulion, do gorącego dodaję pokrojony na malutkie kawałeczki serek topiony, dokładnie mieszam. Kiedy serek się rozpuści dodaję starty na tarce zer żółty, cały czas mieszam, na końcu wlewam śmietankę i jeszcze dosłownie chwilkę gotuję. Tak przygotowany sos wlewam na patelnię z boczkiem i papryką, doprawiam gałką muszkatołową i wegetą. Mieszam. Jeśli jest za gęsty to dodaje troszkę przegotowanej, gorącej wody. Gorący makaron wykładam na talerze i polewam aromatycznym, również gorącym sosem.
Smacznego :)



3 komentarze:

  1. Mmm pochłaniam wszelkie makarony :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tylko tak trochę nie widać tego sosu... Ale przepis ciekawy!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, zgadzam się,nie widać bo sos serowy jest w kolorze makaronu :) Ale zapewniam,że podczas jedzenia jest bardzo wyczuwalny, czyli smakowity :)
      Pozdrawiam.

      Usuń