środa, 18 czerwca 2014

Kurczak w sosie śmietanowo-pieczarkowym. A'la gulasz. Szybki obiad.






Kolejne smaczne, syte i bardzo szybkie w przygotowaniu danie. U mnie dziś podane z ryżem, ale równie dobrze smakuje z makaronem czy ziemniaczkami. Polecam :)

Składniki
- dwie pojedyncze piersi z kurczaka ( lub jedna podwójna )
- pieczarki 15-20 dkg.
- śmietana 12%  4 łyżki
- mąka 3 łyżeczki
- woda ok. 6 łyżek
- domowa wegeta, papryka czerwona mielona, czosnek granulowany, sos sojowy
-olej

Wykonanie.
Piersi oczyszczam, kroję w grubszą kostkę, pieczarki w drobniutkie plasterki. Na patelni rozgrzewam odrobinę oleju, wrzucam pokrojone mięso, przez chwilę obsmażam do delikatnego zrumienienia, dodaję pieczarki i posypuję przyprawami. W osobnym garnuszku rozrabiam śmietanę z wodą i z mąką. Kiedy mięso i pieczarki są już mięciutkie ( trwa to około 10 minut ) wlewam rozrobioną śmietanę, mieszam i jeszcze chwilkę gotuję. Kiedy sos jest za gęsty dolewam w zależności od potrzeby trochę gorącej wody. Na koniec doprawiam do smaku sosem sojowym.
Smacznego :)



2 komentarze:

  1. Skorzystam z przepisu! wygląda to bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, proszę o opinię po skosztowaniu :) Pozdrawiam :)

      Usuń