poniedziałek, 7 kwietnia 2014

Piers z kurczaka, pieczarki,papryka. A'la risotto. Szybki, smaczny obiad.





Kolejny smaczny i błyskawiczny w przygotowaniu obiad. Podaje go bardzo często i wszystkim smakuje.
Jeśli ktoś nie przepada za ryżem, to spokojnie można go wymienić  na ulubiony makaron, czy ziemniaczki :) Ale moim zdaniem najlepiej pasuje tu właśnie ryż :) Szybkie,smaczne i bardzo łatwe w przygotowaniu danie a zasyca brzuszki :)

Składniki
- ryż biały ( 2 woreczki po 100 gr )
- duża pojedyncza pierś z kurczaka
- pieczarki ( ok.30 dkg.)
- pół czerwonej papryki
- domowa wegeta, czosnek mielony,papryka czerwona mielona, sos sojowy,
- śmietana 12%
- mąka ok. 3 łyżki

Wykonanie
Ryż gotuję w osolonej wodzie w/g przepisu na opakowaniu i zostawiam pod przykryciem, aby napęczniał. Pierś kroje w średniej wielkości kostkę, pieczarki w plasterki, paprykę w paseczki.
Na patelni rozgrzewam odrobinę oleju i podsmażam na nim do lekkiego zrumienienia pierś, dodaję paprykę, mieszam, delikatnie podsmażam, następnie dodaję pieczarki. Zmniejszam ogień i czekam az pieczarki i papryka będzie lekko miękka i odparuje całą wodę. Doprawiam wegetą, czosnkiem, papryką i sosem sojowym. Wlewam śmietanę pomieszana z wodą i mąką. Mieszam i duszę jeszcze jakieś 3 minuty.
Na talerze rozkładam porcje gotowanego ryżu, polewam przygotowanym sosem ( gulaszem ).
Gotowe. Smacznego :)

6 komentarzy:

  1. Konieczny jest sos sojowy ?

    OdpowiedzUsuń
  2. a ile sosu sojowego wlać?

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy śmietanę cała trzeba dodać i ile ml?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Śmietany daje tak ok. 2- 3 łyżki w zależności jak mocno śmietanowy chce mieć sos, wszystko zależy od gustu, pozdrawiam :)

      Usuń