sobota, 13 lutego 2021

Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym

Polędwiczki wieprzowe to bardzo kruche i delikatne mięso. Doskonale komponuje się z sosem grzybowym. Takie polędwiczki to świetna propozycja na uroczysty obiad, niedzielę, czy święta. Ja do przygotowania swojego sosu użyłam mrożonych grzybów z jesiennych zbiorów. Ale równie dobrze można użyć suszonych a w sezonie świeżych. Polecam :)

Składniki
- 700 gram polędwiczek wieprzowych
- 250 gram grzybów leśnych ( u mnie mrożone podgrzybki i maślaki )
- 1 łyżeczka czosnku mielonego
- 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej 
- 1/2 łyżeczki majeranku
- sól, pieprz do smaku
- łyżka sosu sojowego ciemnego
- 1 łyżka mąki ( opcjonalnie )
- olej

Wykonanie
Polędwiczki myję, osuszam, oczyszczam z błonek i ewentualnego tłuszczu. Kroję w skośne plastry o grubości ok. 1,5 cm. Każdy plaster delikatnie rozbijam ręką, posypuję z obu stron czosnkiem, roztartym majerankiem i  papryką. Odstawiam na pół godziny w chłodne miejsce. Grzyby rozmrażam. Ja swoje grzyby przed mrożeniem oczyściłam i obsmażyłam. Jeśli chcecie użyć do sosu suszonych grzybów trzeba je wcześniej namoczyć i obgotować. Jeśli używacie świeżych wystarczy oczyścić i pokroić.
Na głębokiej patelni rozgrzewam łyżkę oleju, na rozgrzanym obsmażam polędwiczki z obu stron na rumiano. Dodaję grzyby, chwilkę smażę. Zmniejszam ogień i do zawartości patelni wlewam około pół szklanki gorącej wody. Całość duszę na wolnym ogniu do miękkości mięsa i grzybów. Pod koniec danie doprawiam do smaku sosem sojowym. Mój sos sam ładnie się zagęścił, nie dodawałam już mąki.
Polędwiczki w sosie grzybowym podałam z kluskami z dziurką i sałatką z buraczków.
Równie dobrze smakują podane z kaszą i sałatką z kiszonych ogórków.
Smacznego :)
 

 

 
 

25 komentarzy:

  1. Mój tata by takie na pewno zjadł ❤

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmmmm pyszka :)
    Ale bym zjadła takie danie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Idealne połączenie polędwiczka i grzyby :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie przepadam za polędwiczkami, ale przepis ciekawy. ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. To ja się wpraszam na taki obiadek :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. A ja jakoś polędwiczek nie robiłam, ale Twój pomysł wydaje się smakowity!

    OdpowiedzUsuń
  7. Żałuję, że mam tylko suszone grzyby, bo suszone to już nie to dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Prezentuje się smakowicie :D
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  9. pycha :) niezwykle aromatyczne musi to być;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Witam czy grzyby surowe mrożone oo rozmrożeniu mogę dodać?

    OdpowiedzUsuń