środa, 17 maja 2017

Śledzie w sosie chrzanowym z rodzynkami.


U mnie ostatnio znowu królują śledzie. Ostatnio były na grillu, a dziś proponuję lekko ostre, chrzanowe z rodzynkami. Polecam. Takie śledziki to doskonała propozycja na zakrapiane imprezy ale nie tylko. Mocno wyraziste w smaku, łatwe w wykonaniu, najlepiej smakują na drugi dzień, kiedy smaki dobrze się połączą :)

Składniki
- 0.5 kg płatów śledziowych typu matjas
- 2 jajka
- 3 łyżki rodzynek sułtańskich HELIO
- 0,5 szklanki śmietany 12 lub 18%
- 2-3 łyżki majonezu sałatkowego Fanex
- 3 łyżki sosu chrzanowego Fanex
- pęczek zielonej cebulki
- sól, pieprz do smaku

Wykonanie
Płaty śledziowe moczę w zimnej wodzie co najmniej dwie godziny, w trakcie moczenia kilka razy zmieniam wodę. Wymoczone osuszam ręczniczkami papierowymi, kroję w większą kostkę, przekładam do miski. Do śledzi dodaję rodzynki, poszatkowaną cebulkę i drobniutko pokrojone ugotowane na twardo jajka. W małej miseczce mieszam śmietanę z sosem chrzanowym i majonezem. Powstałym sosem zalewam śledzie. Delikatnie mieszam i w razie potrzeby doprawiam do smaku solą i pieprzem. Trzeba uważać, bo śledzie są już słone a sos pikantny. Gotowe śledzie odstawiam do lodówki minimum na całą noc aby smaki się dokładnie połączyły.
Smacznego :)




18 komentarzy:

  1. ciekawy pomysł, nigdy nie łączyłam śledzi z chrzanem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. rodzynki sobie podaruję, ale takiego śledzika to chętnie wciągnę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajny i na pewno super smaczny pomysł :) Chętnie bym skosztowała :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawy pomysł. Lubię śledzie. Najlepsze na imprezkę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam śledzie w każdej postaci, ubolewam trochę nad tym że mój Ukochany ich kompletnie nie lubi i mało kiedy u mnie goszczą

    OdpowiedzUsuń
  6. ja śledzie toleruję jedynie w śmietanie;p

    OdpowiedzUsuń
  7. smakowicie wygląda :)
    Na pewno to sobie zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  8. fajny sposób na śledzika

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetnie wyglądają, aż nabrałam ochoty :)

    OdpowiedzUsuń
  10. dobry śledzik nie jest zły ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wyrzucam z tego rodzynki i mogę szamać :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam śledziki pod każdą postacią wspaniały przepis i blog w wolnym czasie zapraszam do siebiehttp://moje-wyroby.blog.pl/

    OdpowiedzUsuń
  13. wspaniałe śledzie!!! mniam, chętnie bym zjadła!!! <3

    OdpowiedzUsuń
  14. Osobiście nie przepadam za śledziami ale mój mąż owszem. Dziękuję za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  15. a czy te śledzie mają być już namoczone w zalewie czy świeże?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj :) Śledzie typu matjas, z solanki, płaty śledziowe, potem wymoczone celem odsolenia.

      Usuń