wtorek, 20 października 2015

Jabłka suszone. Chipsy z jabłek.






Jabłonki w tym roku wydały bardzo obfite plony, drzewa aż się uginają od pięknych dojrzałych owoców. Nie pozostało nic innego aby je przetwarzać na wszelkie możliwe sposoby. Kilkanaście skrzynek umieściłam w piwniczce, będziemy je zajadać aż do marca, sporo jabłek rozdałam znajomym, kolejna porcja poszła w słoje na kompoty , soki i musy.  ( przepis na sok jabłkowyprzepis na domowy mus jabłkowy ) Dziś zapraszam na jabłka suszone, takie suszone jabłka sprawdzają się jako tzw. witaminowa przekąska np. zamiast niezdrowych chipsów, doskonały dodatek do pieczonych mięs... nadają zupełnie innego smaku , bardziej intensywnego i aromatycznego niż świeże. I wreszcie jako świetny dodatek do wigilijnego kompotu z suszonych owoców... u nas .. zwanego kompotem z pieczek. Polecam :)

Składniki
- jabłka dowolna ilość

Wykonianie
Umyte i osuszone jabłka obieram ze skórki, przekrawam na ćwiartki i wydrążam gniazda nasienne. Następnie kroje w cienkie plasterki ( ok. 3-5 mm ). Tak przygotowane plasterki suszę w elektrycznej suszarce do warzyw, owoców i grzybów. Ja stosuje metodę trzy godziny suszenia, trzy godziny odpoczynku... w tym czasie przekładam kosze.. górne na dół i odwrotnie.
Ważne aby jabłek nie przesuszyć i wyczuć moment kiedy są pozbawione soku, lekko sprężyste ale nie kruche.
Suszone jabłka po wyjęciu z suszarki przekładam do metalowych, szklanych lub plastykowych pojemników i szczelnie zakrecam.
Smacznego :)



Jesienne słodkości!

2 komentarze:

  1. Uwielbiam zdrowe rozwiązania, chętnie zamiast zwykłych chipsów zjem takie z jabłek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zdrowo! Bardzo ciekawy przepis, ciekawe jak smakuje. Będę zmuszona spróbować :)

    OdpowiedzUsuń