niedziela, 10 maja 2015

Wiosenna sałatka. Szpinak, truskawki i serek wiejski.






Szpinak jest cennym źródłem witamin, białka, błonnika, karotenoidów i soli mineralnych. Korzystnie wpływa na nasze zdrowie, jest bogaty w antyoksydanty żelazo i kwas foliowy. Ja i moja rodzinka zajadamy szpinak bez względu na porę roku. Wiosną oczywiście jest najsmaczniejszy. Świeżutkie młode listki kupiłam na targu a wraz z nimi zakupiłam też truskawki... no i nie omieszkałam połączyć tych smaków, nie zawiodłam się :) Sałatka wyszła znakomita, doskonała na wiosenne śniadanie. Polecam :)

Składniki ( na dwie porcje )
- 2 garści świeżego szpinaku
- szklanka truskawek
- mały serek wiejski granulowany ok. 125 gram
- sos balsamiczny

Wykonanie
Szpinak porządnie opłukałam i osuszyłam, same liście bez ogonków i łodyżek lekko porwałam i ułożyłam na talerzykach. Na szpinak nałożyłam parę łyżeczek odsączonego serka wiejskiego, na serek umyte i pokrojone na połówki truskawki. Całość polałam sosem balsamicznym.
Smacznego :)







Sałatki na grilla

3 komentarze:

  1. świetna, lekka i zdrowa sałatka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajna sałatka, lubię takie smaki :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super sałatka, idealna na wiosnę :)

    afterglowpoint.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń