piątek, 8 maja 2015

Szpinak ze śmietaną i czosnkiem.







Szpinak traktowany przez wielu jako zmora dzieciństwa dziś wraca do łask. Można go przygotować na wiele sposobów. Dzisiaj proponuję najprostszą, klasyczna wersję ... szpinak z czosnkiem i śmietaną. Szybka, smaczna i zdrowa przystawka do obiadu. Polecam :)

Składniki
- 0.5 kg świeżego szpinaku
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki śmietany 18%
- 2-3 ząbki czosnku
- sól

Wykonanie
Opłukane i osuszone liście ( bez ogonków, łodyżek ) kroje w grubsze pasy, mniejsze zostawiam w całości. Na głębokiej patelni roztapiam masło, wrzucam pokrojony szpinak, chwilę podgrzewam, dodaje ok 1/4 szklanki wody, wyciśnięty przez praskę czosnek. Dusze przez chwilkę aż szpinak trochę zmięknie a woda odparuje ( nie za długo aby nie zrobiła się ciapa ). Na koniec do szpinaku dodaję śmietanę, całość mieszam do połączenia i doprawiam solą do smaku.
Podaje na ciepło jako dodatek do obiadu. U mnie najlepiej taki szpinak smakuje z młodymi ziemniakami z wody i jajkiem sadzonym :)
Smacznego :)











2 komentarze:

  1. Lubię, chociaż kilka lat temu nie mogłam patrzeć na szpinak :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszny Mniam !!!

    OdpowiedzUsuń