środa, 12 listopada 2014

Śledzie z cebulką w sosie śmietanowo-majonezowym. Pycha.



Przepis na te śledziki dostałam od mojej mamy, a Ona od swojej serdeczniej przyjaciółki Kasi :)
Było to już jakiś czas temu, a śledziki nadal królują u nas na wszelkich imprezach i spotkaniach rodzinnych.
Przepis bardzo prosty, a śledzie bardzo smaczne. Polecam :)

Składniki
- 1 kg. płatów śledziowych matias
- 6 cebul
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka octu 10%
- 3 łyżki śmietany
- 2-3 łyżki majonezu

Wykonanie
Płaty śledziowe moczę w zimnej wodzie co najmniej dwie godziny, w trakcie moczenia kilka razy zmieniam wodę. Cebulę szatkuję w półplasterki przekładam do miseczki i zasypuję łyżką cukru. Odstawiam aż puści sok i zmięknie ( zwykle trwa to ok.1 godziny.)
Wymoczone śledzie osuszam papierowym ręczniczkiem i kroję w średniej wielkości kawałki, przekładam do miseczki, do śledzi przekładam odciśniętą z soku cebulę. Dodaję ocet, olej śmietanę i majonez, deikatnie i dokładnie mieszam. Odstawiam do lodówki na kilka godzin ( zwykle na cała noc ) po tym czasie śledziki są gotowe do spożycia.
Smacznego :)



3 komentarze:

  1. Od lat robię podobne, ale dodaję kawałek startego na dużych oczkach jabłka i bez oleju, sos ze śmietany i majonezu wystarcza.

    OdpowiedzUsuń