piątek, 19 marca 2021

Ciasto kokosowo kakaowe bez jajek i tłuszczu

Rewelacyjne w smaku ciasto kokosowo-kakaowe. Bez jajek i tłuszczu. Błyskawiczne w wykonaniu, wystarczy wymieszać składniki, nie potrzeba nawet miksera, wylać na blaszkę, wstawić do piekarnika i gotowe. Uda się każdemu. Doskonałe na co dzień, od święta, czy dla niespodziewanych gości. Polecam :)

Składniki ( na tortownicę 22 cm lub mniejszą )
- 115 g wiórków kokosowych
- 190 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 g cukru
- 300 ml mleka
- 1 łyżka prawdziwego kakao
Dodatkowo
- papier do pieczenia lub tłuszcz i bułka tarta do wyłożenia formy

Wykonanie
Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewam do miski, dodaję cukier i wiórki kokosowe, całość dokładnie mieszam, wlewam mleko i znów dokładnie mieszam łyżką, do połączenia składników. 3/4 ciasta wylewam na uprzednio wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą tortownicę, do pozostałej części ciasta dodaję kakao, mieszam i wykładam na jasne tworząc zygzaki. Ciasto wkładam do nagrzanego piekarnika i piekę 30 minut w temperaturze 170 stopni ( grzałka góra-dół ) do suchego patyczka.
Gotowe ciasto można polać polewą, lub dowolnie ozdobić.
Smacznego :)





 Po więcej prostych i smacznych przepisów na ciasta zapraszam do mojej zakładki CIASTA i CIASTECZKA klik


13 komentarzy: