środa, 13 stycznia 2021

Sałatka z kuskusem, awokado i fetą


 Witajcie kochani w nowym roku. Trochę późno, bo już prawie połowa stycznia, ale jakoś przez te wszystkie dni nie miałam głowy do pisania. Co nie znaczy, że nie gotowałam, wręcz przeciwnie, musiałam tylko troszkę odpocząć od internetu, zresetować umysł i myśli. Ale już jestem i mam dla Was sporo nowych przepisów. Pierwszy z nich to lekka sałatka z kaszą kuskus, awokado, fetą i pomidorami.
Przygotowałyśmy ją z córką tuż po wszystkich świąteczno - noworocznych szaleństwach jedzeniowych. Sałatka wyszła bardzo smaczna, wegetariańska, lekka a przy tym pożywna. Doskonała na lekki obiad, czy kolację. Świetna na drugie śniadanie czy lunch do pracy. Polecam :)

Składniki
- 1 szklanka kaszy kuskus
- 1 szklanka wrzącej wody
- 1 zielone awokado
- 1 średniej wielkości pomidor malinowy ( może być tez kilka koktajlowych )
- 100 gram sera feta
- 2 łyżeczki soku z cytryny lub limonki
- pół pęczka zielonej cebulki ( szczypioru )
- czarny mielony pieprz do smaku ( dość sporo )

Wykonanie
Kaszkę kuskus wsypuję do szerokiej miski, zalewam wrzątkiem ok. 1 cm ponad kaszę. Odstawiam do napęcznienia ok 5 minut. Po tym czasie kaszkę mieszam widelcem, do ostudzonej dodaję posiekaną zieloną cebulkę, pokrojonego w kostkę pomidora, fetę i awokado, polewam sokiem z cytryny. Całość dokładnie, ale delikatnie mieszam, doprawiam spora ilością świeżo zmielonego pieprzu.
Smacznego :)



6 komentarzy: