czwartek, 16 sierpnia 2018

Konfitura z czerwonej porzeczki. Domowe przetwory.



Dziś zapraszam na pyszną domową konfiturę z czerwonej porzeczki. Przepis bardzo prosty, naturalny, bez użycia żelfiksów. Nie są one tu potrzebne, gdyż porzeczki zawierają sporo pektyn, które sprawiają, że konfitura z nich bardzo łatwo się zagęszcza.
Moja konfitura jest w smaku lekko kwaskowa. Taką lubimy. Doskonale nadaje się do dań słodkich typu naleśniki czy placuszki, jak i dodań wytrawnych typu pieczone mięsa, czy wędliny.
Polecam :)

Składniki
- 1 kg czerwonej porzeczki
- 60 dag cukru
- sok z jednej cytryny

Wykonanie
Porzeczki dokładnie płuczę pod zimną bieżącą wodą. Przekładam na sito, jak woda odcieknie, obieram z szypułek. Obrane owoce przekładam do garnka, zasypuję cukrem, delikatnie mieszam i odstawiam na 2-3 godziny aż puści sok. Po tym czasie garnek nastawiam na średni palnik, delikatnie mieszam aż się zagotuje. Zmniejszam ogień i gotuję jeszcze jakieś pół godzinki na wolniutkim ogniu ciągle mieszając, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Pod koniec gotowania dodaję sok z cytryny.
Jeszcze ciepłe konfitury przekładam do uprzednio umytych i wyprażonych słoiczków do pełna. Mocno zakręcam i pasteryzuję około 10 minut.
Z podanej porcji wyszło mi 7 małych słoiczków. Widocznych na zdjęciu poniżej :)
Smacznego :)



5 komentarzy:

  1. Czerwona porzeczka świetnie smakuje w takich konfiturach, a potem jako dodatek do placuszków, ciast i deserów :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super, zimą to będzie prawdziwa przyjemność otworzyć taki słoiczek z konfiturą :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ależ pięknie wyglądają te słoiczki ☺

    OdpowiedzUsuń
  4. wow ale smakowicie wyglada chyba cos takiego sobie zrobię tyle ze z miejszej ilosci owoców bo ja nie mam gdzie przechowywac przetworów

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię porzeczki ale najczęściej robię z czarnej :-)

    OdpowiedzUsuń