czwartek, 9 marca 2017
Kotleciki pieczarkowo jajeczne. Smaczne i chrupiące.
Smaczne, mięciutkie i delikatne a przy tym chrupiące kotleciki. Łatwe w przygotowaniu. Smakują i dorosłym i dzieciom. Doskonałe na piątkowy czy inny bezmięsny obiad lub kolację. Polecam :)
Składniki ( na 7-8 sztuk )
- 6 jaj ugotowanych na twardo
- 1 jajko surowe
- 30 dag pieczarek
- pęczek szczypiorku, lub zielonej cebulki
- sól
- bułka tarta
- olej
Wykonanie
Pieczarki oczyściłam i starłam na tarce na dużych oczkach, przesmażyłam na łyżce oleju, krotko tylko do odparowania wody, pod koniec smażenia lekko posoliłam. Ostudziłam.
Jajka na twardo starłam na tarce o grubych oczkach, do jajek wbiłam surowe jajko, dodałam posiekaną zieloną cebulkę, ostudzone pieczarki, sól do smaku i około 4 łyżek bułki tartej. Wszystko dokładnie wymieszałam. Następnie uformowałam lekko spłaszczone kotleciki. Każdy kotlet opanierowałam w bułce tartej. Smażyłam na średnio rozgrzanym oleju do zrumienienia.
Podałam na ciepło z pieczonymi ziemniaczkami i domową surówką colesław
Smacznego :)
Jeśli lubicie jak ja takie jarskie kotleciki to zapraszam jeszcze na równie smaczne kotleciki rybne lub kotleciki jajeczne .
Polecam :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Pysznie wyglądają :-) świetne! :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Polecam są naprawdę pyszne :)
UsuńWygląda cudownie! Istne arcydzieło :-) Palce lizać. Pozdrawiam i dziękuję
OdpowiedzUsuńTakie kotleciki to ja lubię :-)
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo apetycznie, czuję że mi by tak pięknie nie wyszły :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Wyszły by na pewno, nawet piękniejsze :)
UsuńMuszą być super chrupiące. Bardzo takie lubię! :)
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie! Istne arcydzieło :-) Muszę spróbować jak najszybciej. Pozdrawiam i gratuluję
OdpowiedzUsuńNa pewno bardzo by mi smakowały!
OdpowiedzUsuńCzym mozna zastąpic bulke tartą,
OdpowiedzUsuńMożna spróbować zamiast bułki tartej dodać kaszkę mannę.
UsuńWitam, ja dodaję płatki kukurydziane do kotlecików mielonych i tu też się sprawdzą:) Dorota
UsuńKotleciki pyszne!!
OdpowiedzUsuńNa pewno są smakowite.
OdpowiedzUsuńNa pewno pyszne!
OdpowiedzUsuńNa pewno bardzo by mi smakowały!
OdpowiedzUsuńSą bardzo dobre i będą na pewno spakować
OdpowiedzUsuńZrobiłam je i są przepyszne dziękuję za przepis
OdpowiedzUsuń