piątek, 24 marca 2017
Pasztet drobiowy z pieczarkami. Pasztet z udek kurczaka.
Bardzo smaczny i aromatyczny a przy tym niedrogi i łatwy w wykonaniu pasztet. Doskonały na zbliżające się Święta i na co dzień. Polecam :)
Składniki ( na keksówkę 24x10 cm )
- 4 udka z kurczaka
- 30 dkg pieczarek
- 1 większa marchewka lub dwie mniejsze
- duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- mała czerstwa bułeczka
- 2 jajka
- 5 dag masła
- łyżka oleju
- pół łyżeczki majeranku
- sól, pieprz do smaku
Dodatkowo
- bułka tarta i tłuszcz do wysmarowania formy
Wykonanie
Udka wraz z obraną marchewką i cebulą gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Kiedy mięso jest miękkie wyjmuję je z wywaru, studzę ( marchew i cebulę też ) i oddzielam od kości.
Pieczarki kroję na ćwiartki i smażę na łyżce oleju, chwilę do odparowania wody.
Obrane mięso, marchewkę, cebulę i usmażone pieczarki, oraz namoczoną w pozostałym wywarze czerstwą bułkę mielę w maszynce do mielenia mięsa.( Można dwukrotnie pasztet będzie bardziej gładki.) Do zmielonej masy dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, jajka, stopione masło, majeranek, doprawiam solą i pieprzem. Mieszam. Dokładnie wyrobioną masę przekładam do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą blaszkę. Pasztet wkładam do nagrzanego piekarnika i piekę około 50-60 minut w 170 stopniach z termoobiegiem. Upieczony wyjmuję z piekarnika, jeszcze ciepły zawijam w folię aluminiową i ostudzony przekładam do lodówki. Podaję na zimno, cienko pokrojony z ulubionymi dodatkami.
Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Taki pyszny pasztecik od razu kojarzy mi się ze Świętami :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię pasztety, te domowe smakują najlepiej :-)
OdpowiedzUsuńDomowy pasztecik jest najlepszy :-)
OdpowiedzUsuńmmm... ten pasztet musi być pyszny :)
OdpowiedzUsuńA mozna zrobic w melakserze?
OdpowiedzUsuńNie mam malaksera, ale myślę że tak, jeśli tylko zmieli tak dobrze jak maszynka to jak najbardziej. Pozdrawiam :)
UsuńJuż nie pamiętam kiedy ostatnio piekłam pasztet :(
OdpowiedzUsuńPora nadrobić zaległości :)
UsuńA udka pełne czy tylko pałki??
OdpowiedzUsuńPełne, całe udka, raczej większe. Pozdrawiam :)
Usuńwygląda pysznie, mam zapisany podobny przepis do wypróbowania
OdpowiedzUsuńA bez termoobiegu wydłużyć czas pieczenia?
OdpowiedzUsuńCzas pieczenia raczej ten sam, ale piekłabym w troszkę większej temperaturze tzn. ok. 180 - 190 stopni. Trzeba pod koniec sprawdzać. Pozdrawiam :)
UsuńUdka razem ze skórą zmielić ?
OdpowiedzUsuńMożna ze skórą, można bez. Jak wolisz :)
Usuń