czwartek, 16 marca 2017
Pancakes jogurtowe z dżemem wiśniowym. Błyskawiczne placuszki jogurtowe.
Pancakes, po naszemu placuszki :) Delikatne, puszyste, błyskawiczne w wykonaniu i bardzo pyszne.
Doskonałe na śniadanie, lekki obiad, deser czy kolację. Dobrze smakują polane dowolnym syropem z owocami lub bez. U mnie podane z przepysznym dżemem wiśniowym marki ORZECH. Gorąco polecam :)
Składniki ( na 9 średnich placuszków )
- 1 szklanka* mąki
- 1 szklanka jogurtu naturalnego, gęstego typu greckiego
- 1 jajko
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru
- cukier waniliowy ( opcjonalnie )
Dodatkowo
- słoiczek dżemu wiśniowego ORZECH
lub inne dowolne dodatki :)
* szklanka mała - poj. 200 ml
Wykonanie
Wszystkie składniki ( oprócz dżemu ) dokładnie miksuję. Na suchą, mocno rozgrzaną patelnię teflonową nakładam małą chochelką porcje ciasta, formuje placuszki. Smażę z obu stron krótko, do zrumienienia. Podałam na ciepło polane dżemem wiśniowym.
Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Uwielbiam ☺☺
OdpowiedzUsuńKocham takie puszyste naleśniory:)
OdpowiedzUsuńO tak naleśniory :) dobrze napisane :)
UsuńTakiego puszystego placuszka to bym chętnie zjadła :-) Pysznie wyglądają :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję, były pyszne :)
UsuńPyszne, bardzo lubię takie placki na śniadanie :-)
OdpowiedzUsuńPlacuszki świetnie pasują na leniwe sobotnie śniadanie :)
OdpowiedzUsuńwyglądają pysznie:)
OdpowiedzUsuń