czwartek, 30 marca 2017

Błyskawiczne ciasto pod owoce sezonowe, mrożone, suszone czy z kompotu.


Bardzo łatwe i szybkie w wykonaniu ciasto. Uniwersalne, można go sporządzić z owocami świeżymi sezonowymi, mrożonymi, owocami z kompotu ( wcześniej osączonymi ), czy suszonymi ( po wcześniejszym namoczeniu ich ).  Na dzisiejszym moim cieście znalazły się mrożone ostrężyny, małe ogrodowe kiwi i winogrona. Takie ciasto to doskonały sposób na zrobienie miejsca w krainie wiecznej zmarzliny i zapełnienie jej nowymi smakołykami.... niebawem już sezon truskawkowy :) Polecam.

Składniki ( na tortownicę o średnicy 26 cm )
- 2 szklanki mąki pszennej
- 25 dag margaryny
- 3/4 szklanki cukru
- 4 jaja
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo
- dowolne owoce ( mrożonych nie rozmrażamy )
- tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy

Wykonanie
Margarynę roztopić. Białka oddzielić od żółtek. Ubić białka na sztywno z cukrem, stopniowo dodawać żółtka i ubijać dalej. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy, wlać lekko ciepłą margarynę. Delikatnie wymieszać.
Ciasto wylać na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułka tartą blaszkę. Na cieście ułożyć dość grubą warstwę owoców. Ciasto włożyć do lekko nagrzanego piekarnika i piec w 170 stopniach z termoobiegiem około 40- 50 minut do suchego patyczka. Gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem, zrobić kruszonkę lub dowolnie udekorować.
Smacznego :)



6 komentarzy: