piątek, 17 marca 2017
Surówka z białej kapusty, słodko kwaśna jak u chińczyka.
Fajna, łatwa w przygotowaniu surówka obiadowa czy grillowa. Smakiem bardzo przypominająca tą z budki u chińczyka. U mnie w starym zeszycie z przepisami mam ją zapisaną pod nazwą " kapusta kwaszona jednodniowa", a to dlatego, że najlepsza jest dopiero na drugi dzień, kiedy smaki się dokładnie " przegryzą". Także polecam jej wykonanie dzień przed zaplanowaną konsumpcją :)
Składniki
- pół główki białej kapusty ( ok. 60-70 dag )
- 1 duża marchewka
- 1 ząbek czosnku
- 1/3 szklanki oleju
- 1/3 szklanki octu jabłkowego lub winnego
- 3 płaskie łyżki cukru
- 0,5 łyżeczki soli
Kapustę drobno szatkuję do kapusty dodaję marchewkę startą na dużych oczkach, mieszam. W małym garnuszku przygotowuje zalewę: zagotowuję olej do oleju dodaję ocet, cukier, sól i zmiażdżony ząbek czosnku. Gorącą zalewą zalewam kapustę z marchewką, dokładnie mieszam i ostudzoną przekładam do lodówki. Sałatkę przechowuję w przykrytej miseczce, lub przekładam do słoików i zakręcam. Jak już pisałam wyżej surówka musi poleżeć w lodówce co najmniej 12 godzin. Najlepsza jest na drugi dzień, na trzeci i kolejne :) Po tygodniu jest również wyborna. Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Uwielbiam surówki. :-) Świetny dodatek do obiadu. :-)
OdpowiedzUsuńFajna ta suróweczka :-)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię surówki z białej kapusty, zamiast octu daję skórkę i sok z cytryny
OdpowiedzUsuńTeż często tak robię, a w tej dałam delikatny jabłkowy :)
UsuńProste i smaczne :)
OdpowiedzUsuńrobię identyczną i też z octem jabłkowym:)
OdpowiedzUsuń:) Bardzo go lubię w swojej kuchni :)
UsuńWłaśnie dziś będę robiła jest pyszna , :P
OdpowiedzUsuńSmacznego :)
UsuńDodaję 2 łyżki musztardy do zalewy. Suróweczka pycha !!!!!
OdpowiedzUsuńA ja dodaję jeszcze kiełki soji
OdpowiedzUsuń