Babka kokosowa to najlepsza babka jaką do tej pory jadłam. Puszysta, mięciutka, a zarazem wilgotna. Z dużą ilością kokosu, który uwielbiam. Po prostu rewelacyjna. Doskonała nie tylko na Wielkanoc. Bardzo prosta w wykonaniu, uda się każdemu. Wystarczy wymieszać składniki, włożyć do piekarnika i gotowe. Można od razu zajadać. Jeśli chcemy przechowywać ją dłużej, to też nie ma z nią problemu. Długo utrzymuje świeżość. Polecam :)
Składniki ( na formę z kominkiem 24 cm )
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru ( jeśli lubicie bardziej słodkie ciasta możecie dać całą )
- 1 szklanka oleju
- 3/4 szklanki mleka
- 1 i 1//2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 i 1/2 szklanki wiórków kokosowych
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo
- tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy
- cukier puder do posypania babki
Wykonanie
Wszystkie składniki na babkę powinny mieć temperaturę pokojową.
Jajka miksuję z cukrem na puszystą masę ( ok. 5-6 minut ), do masy wlewam cienką strużką olej i cały czas miksuję. Obie mąki mieszam z proszkiem do pieczenia i wiórkami. Dodaję naprzemiennie z mlekiem do masy jajecznej, miksuję do połączenia składników. Ciasto przelewam ( będzie rzadkie ) do uprzednio wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy z kominkiem. Wkładam do nagrzanego piekarnika i piekę w 160 stopniach ( grzałka góra-dół ) około 60 minut, do suchego patyczka. Po przestudzeniu babkę posypuję cukrem pudrem.
Ostudzoną babkę przechowuję w plastykowym, zamykanym pojemniku na ciasto, utrzymuje świeżość nawet do 4 dni.
Smacznego :)
Poniżej podam jeszcze kilka moich przepisów na babki ( wystarczy kliknąć w tytuł a ukaże się przepis ) zapraszam :
Idealny przepis dla mnie :) kocham kokos .
OdpowiedzUsuńIDealna, uwielbiam!
OdpowiedzUsuńWygląda bosko ;)
OdpowiedzUsuńWspaniała babka :)
OdpowiedzUsuńTakiej jeszcze nie robiłam, a że teraz sezon na babki, to trzeba będzie przetestować :)
OdpowiedzUsuńCzy szklanka ma 250ml?
OdpowiedzUsuńPiękna ;)
OdpowiedzUsuńBabka musi być pyszna :D Chętnie wypróbuję przepis :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Kocham babki, super przepis ❤
OdpowiedzUsuńKocham babki, super przepis ❤
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuńCudna domowa babeczka!:)
OdpowiedzUsuńPiękna!
OdpowiedzUsuńPyszna babeczka!
OdpowiedzUsuńChętnie skorzystam z przepisu
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda, bardzo apetycznie :) Narobiłaś mi smaka!
OdpowiedzUsuńMusi być bardzo pyszna, uwielbiam kokosowe ciasta. Na pewno spróbuję :)
OdpowiedzUsuńSmakowita babka, założę się, że pachnie obłędnie :)
OdpowiedzUsuńJak z kokosem to musi być pyszna :)
OdpowiedzUsuńOch te baby! :) Wygląda obłędnie! Aż ślinka leci. Uwielbiam te świąteczne smaki.
OdpowiedzUsuńTakiej babki z kokosem jeszcze nie robiłam, chętnie zrobię:)
OdpowiedzUsuńJejku, pamiętam, że dawno, dawno temu, jednym z pierwszych ciast, które upiekłam sama była babka kokosowa (wg przepisu z książeczki wydanej przez "Poradnik domowy"). Smak babki kokosowej to od tamtej pory smak dumy z siebie :)
OdpowiedzUsuńOjej, Miło mi bardzo, że moja babka wywoła u Ciebie przyjemne wspomnienia.
Usuń