Delikatne, pulchne, mięciutkie, zakręcone drożdżówki z serem. Doskonałe na śniadanie, podwieczorek czy kolację. Świetne na wynos do szkoły, pracy, w podróży, na pikniku. Wbrew pozorom wcale nie są takie trudne w przygotowaniu. Z tego przepisu wychodzi ich całkiem sporo, dobrze się przechowują i nie tracą na świeżości. Na drugi dzień smakują równie smacznie. Polecam :)
Składniki ( na ok. 15 bułeczek )
Ciasto
- 500 g mąki pszennej ( dałam tortową )
- 50 g świeżych drożdży
- 3 łyżki cukru
- 1 szklanka mleka
- 2 żółtka
- 100 g stopionego masła
- szczypta soli
Masa
- 500 g sera białego z kostki ( twarogu )
- 3 łyżki cukru
- 1 cukier waniliowy z prawdziwą wanilią
- 2 żółtka
Wykonanie
Przed przystąpieniem do wykonywania ciasta wszystkie składniki na ciasto wyjmuję z lodówki aby były w temperaturze pokojowej.
Do miski wsypuję przesianą mąkę, robię w niej dołek, wkruszam do niego drożdże, zasypuję je cukrem i
zalewam lekko ciepłym mlekiem. Odstawiam na chwilkę (
ok. 10 minut ) aby drożdże " ruszyły ". Dodaję żółtka, wlewam roztopione masło, dodaję szczyptę soli. Ciasto najpierw mieszam łyżką, potem dokładnie wyrabiam, ja robię to ręcznie i zagniatam ( będzie się kleić, tak ma być ) Miskę z ciastem przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na godzinę.
W międzyczasie przygotowuję farsz. Ser rozgniatam widelcem, dodaję cukry i żółtka, dokładnie mieszam.
Wyrośnięte ciasto wykładam na blat posypany mąką, rozwałkowuję na jajowaty prostokąt. Na cieście rozsmarowuję ser, brzegi zostawiam wolne. Dłuższe boki ciasta składam do siebie, sklejam najpierw boki, potem górę i dół. Odwracam na drugą stronę i kroję na pasy ( wyszło ich 15 szt ). Każdy pas ciasta zakręcam w dwie strony. Zakręcone drożdżówki wykładam w odstępach na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch drożdżówek smaruję rozmąconym białkiem z łyżką mleka.
Drożdżówki wkładam do nagrzanego piekarnika i piekę w 170 stopniach ( grzałka góra-dół ) ok. 18 - 20 minut aż będą rumiane.
Upieczone bułeczki wyjmuję z piekarnika, przekładam na kratkę, ostudzone posypałam cukrem pudrem.
Smacznego :)
To smak mojego dzieciństwa, muszę je zrobić ❤
OdpowiedzUsuńŻyczę smacznego 🙂
UsuńBardzo apetycznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńDziękuję 🙂
UsuńPysznosci!!!!!!!!!
OdpowiedzUsuńZgadzam się 🙂
UsuńOpiszę to jednym słowem: idealne!
OdpowiedzUsuńDziękuję, bardzo mi miło 🙂
UsuńSmaczna klasyka :)
OdpowiedzUsuńDziękuję 🙂
UsuńZjadłabym;)
OdpowiedzUsuńMuszą być pyszne.
OdpowiedzUsuńZ chęcią zjadłabym takie drożdżówki. Muszą być pyszne. ;)
OdpowiedzUsuńCzy można użyć suchych drożdży? Jeśli tak w jakiej ilości?
OdpowiedzUsuńNie robiłam z suchymi, ale dałabym 14g
UsuńPysznie, uwielbiam drożdżowe ciasto :)
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają 😍🤗😋
OdpowiedzUsuńPyszne :-)
OdpowiedzUsuńtaką drożdżówkę to chętnie bym zjadła
OdpowiedzUsuńSuper drożdżówkeczki ;)
OdpowiedzUsuńRobia sie
OdpowiedzUsuńBardzo chętnie zjadłabym taką smakowitą domową drożdżówkę :)
OdpowiedzUsuń