Kluski leniwe, przez niektórych nazywane pierogami to bardzo proste i smaczne danie typowo kojarzące się z dzieciństwem. Delikatne, twarogowe smakują i dorosłym i dzieciom. Można je podać na różne sposoby. Z dodatkiem owoców, okraszone podsmażoną na maśle bułką tartą, posypane cukrem z cynamonem, czy w najprostszej wersji, jak u mnie, polane stopionym masłem. I zawsze będzie smacznie. Polecam :)
Składniki ( na ok. 50 szt. )
- 400 g sera białego w kostce ( twarogu )
- 2 jajka
- 1 cukier waniliowy z prawdziwą wanilią ( 8g)
- 1 szklanka mąki pszennej + 2 łyżki
- szczypta soli
Dodatkowo
- masło do polania
Wykonanie
Ser przekładam do miski, rozgniatam widelcem na miazgę, dodaję jajka i cukier, mieszam aż składniki się połączą. Do masy stopniowo dodaję mąkę i cały czas mieszam, najpierw łyżką, potem wyrabiam krótko ręką. Masę przekładam na posypany mąką blat. Zagniatam w kulę, dzielę na części. Z każdej części formuję wałek, lekko go spłaszczam i nożykiem kroję ukośne kawałki.
Gotowe kluski wrzucam partiami na lekko osolony wrzątek. Po wypłynięciu kluseczki gotuję na wolnym ogniu ok 2 minuty. Gotowe wyjmuję łyżką cedzakową i polewam świeżo stopionym masłem.
Smacznego :)
Moje ulubione danie z dzieciństwa :) Muszę je zrobić dla dzieciaczków.
OdpowiedzUsuńKiedy byłam małam uwielbiałam takie kluski ❤
OdpowiedzUsuńUwielbiam :) moje dzieciństwo 😋😋😋
OdpowiedzUsuńUwielbiam. Moje dzieciństwo 😋😋😋
OdpowiedzUsuńMoja babcia takie robiła ;)
OdpowiedzUsuńPychotka, smak dzieciństwa :)
OdpowiedzUsuńProsty przepis, a warto go sobie przypomnieć :)
OdpowiedzUsuńMniam, dawno nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńOj bardzo lubię. Ale co dziwne moje córcie nie, Więc rzadko robie...
OdpowiedzUsuńSmaki dzieciństwa, uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńMój smak dzieciństwa :) Nazywaliśmy je "serówki" :)
OdpowiedzUsuńZa kluskami leniwymi zbytnio nie przepadam, ale z przepisu na pewno skorzysta wiele osób :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Też najbardziej lubię z masełkiem <3
OdpowiedzUsuńBardzo lubię, to danie nigdy mi się nie znudzi :)
OdpowiedzUsuńSmacznie :)
OdpowiedzUsuń