Rolady z karkówki w sosie musztardowym to znakomita propozycja na świąteczny obiad. Mięciutkie, rozpływające się w ustach mięso, wypełnione aromatycznym farszem, uduszone w lekkim sosie musztardowym. Przepis na rolady jest bardzo prosty i myślę, że większości z Was znany i lubiany. A jeśli nie, to polecam. Takie rolady dobre są również pod tym względem, że można je przygotować wcześniej i po odgrzaniu podać w odpowiednim momencie. Smakują równie dobrze na drugi dzień.
Składniki
- 1 kg karkówki wieprzowej
- 150-200 gram boczku wędzonego
- 3-4 ogórki kiszone
- 2 cebule
- mały słoik musztardy ( ok. 180-200 gram )
- po pół łyżeczki czosnku mielonego, papryki mielonej, kminku i majeranku
- sól, pieprz do smaku
- olej
- 1 łyżeczka mąki pszennej
Wykonanie
Karkówkę kroję na płaty o grubości ok 1 cm. Dokładnie rozbijam tłuczkiem na cienkie i duże plastry.
Boczek kroję w cienkie plasterki, ogórki w słupki, cebulę w piórka. Każdy plaster mięsa smaruję na całej powierzchni musztardą. Na brzegu każdego plastra mięsa układam po dwa plasterki boczku, ogórka i cebuli. Całość zawijam w roladki ( w razie potrzeby można rolady spiąć
wykałaczką lub owinąć nitką ). Zrolowane mięso obsypuje wszystkim
przyprawami i obsmażam na mocno rozgrzanej patelni na niewielkiej ilości
oleju, ze wszystkich stron. Zmniejszam ogień, na patelnię dolewam około pół szklanki wrzątku i duszę pod przykryciem do miękkości. Kiedy mięso jest miękkie, do zawartości patelni dodaję około 2-3 łyżki musztardy. W małym garnuszku rozprowadzam w niewielkiej ilości zimnej wody łyżeczkę mąki. Płyn wlewam do mięsa. Całość duszę jeszcze chwilkę ok. 3 minut. W razie potrzeby danie doprawiam solą i pieprzem.
Smacznego :)
Poniżej podam jeszcze kilka moich sposobów na karkówkę ( wystarczy kliknąć w tytuł, a ukaże się przepis ) zapraszam :
Karkówka pieczona z pieczarkami i papryką. klik
Karkówka pieczona w kapuście kiszonej z pieczarkami. klik
Karczek, karkówka pieczona na kanapki i na obiad. klik
Smacznie wyglądają 😊
OdpowiedzUsuńTroszkę wyglądają jak gołąbki. Muszę przyznać, że musztardy na gorąco jeszcze nie stosowałem. Zazwyczaj dekoruję nią mięso, gdy jest już na talerzu. :)
OdpowiedzUsuńŚwietne tradycyjne danie, no i ten sosik!
OdpowiedzUsuńpychota!
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis, coś dla mojego męża. ;)
OdpowiedzUsuńMmm uwielbiam takie jedzonko 😍😍
OdpowiedzUsuńWyśmienity obiadek :)
OdpowiedzUsuńBardzo zainteresował mnie ten sos. Nigdy takie nie jadłam ani nie robiłam, muszę koniecznie spróbować w najbliższym czasie. Super pomysł:)
OdpowiedzUsuńWyglądają pysznie!
OdpowiedzUsuńTo musi być przepyszne danie, już sama karkówka jest soczystym, pysznym kawałkiem mięsa. Jutro je zrobię na obiad 😋
OdpowiedzUsuńSmaki moich rodziców :D
OdpowiedzUsuńteściowa takie robi:D:D:D
OdpowiedzUsuńPrezentują się przepysznie :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Ciekawy przepis i ładnie wyglądają te rolady. ;)
OdpowiedzUsuńPyszny obiadek :)
OdpowiedzUsuńWyglądają super:) Do takich rolad przydałyby się jeszcze kluski śląskie i mój małżonek byłby zachwycony:D
OdpowiedzUsuń