środa, 31 marca 2021

Rolady z karkówki w sosie musztardowym


 Rolady z karkówki w sosie musztardowym to znakomita propozycja na świąteczny obiad. Mięciutkie, rozpływające się w ustach mięso, wypełnione aromatycznym farszem, uduszone w lekkim sosie musztardowym. Przepis na rolady jest bardzo prosty i myślę, że większości z Was znany i lubiany. A jeśli nie, to polecam. Takie rolady dobre są również pod tym względem, że można je przygotować wcześniej i po odgrzaniu podać w odpowiednim momencie. Smakują równie dobrze na drugi dzień.

Składniki 
- 1 kg karkówki wieprzowej
- 150-200 gram boczku wędzonego
- 3-4 ogórki kiszone
- 2 cebule
- mały słoik musztardy ( ok. 180-200 gram )
- po pół łyżeczki czosnku mielonego, papryki mielonej, kminku i majeranku
- sól, pieprz do smaku
- olej
- 1 łyżeczka mąki pszennej
 
Wykonanie
Karkówkę kroję na płaty o grubości ok 1 cm. Dokładnie rozbijam tłuczkiem na cienkie i duże plastry.
Boczek kroję w cienkie plasterki, ogórki w słupki, cebulę w piórka. Każdy plaster mięsa smaruję na całej powierzchni musztardą. Na brzegu każdego plastra mięsa układam po dwa plasterki boczku, ogórka i cebuli. Całość zawijam w roladki ( w razie potrzeby można rolady spiąć wykałaczką lub owinąć nitką ). Zrolowane mięso obsypuje wszystkim przyprawami i obsmażam na mocno rozgrzanej patelni na niewielkiej ilości oleju, ze wszystkich stron. Zmniejszam ogień, na patelnię dolewam około pół szklanki wrzątku i duszę pod przykryciem do miękkości. Kiedy mięso jest miękkie, do zawartości patelni dodaję około 2-3 łyżki musztardy. W małym garnuszku rozprowadzam w  niewielkiej ilości  zimnej wody łyżeczkę mąki. Płyn wlewam do mięsa. Całość duszę jeszcze chwilkę ok. 3 minut. W razie potrzeby danie doprawiam solą i pieprzem.
Smacznego :)

Poniżej podam jeszcze kilka moich sposobów na karkówkę ( wystarczy kliknąć w tytuł, a ukaże się przepis ) zapraszam :

Karkówka pieczona z pieczarkami i papryką. klik

Karkówka pieczona w kapuście kiszonej z pieczarkami. klik 

Karczek, karkówka pieczona na kanapki i na obiad. klik

 

16 komentarzy:

  1. Troszkę wyglądają jak gołąbki. Muszę przyznać, że musztardy na gorąco jeszcze nie stosowałem. Zazwyczaj dekoruję nią mięso, gdy jest już na talerzu. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne tradycyjne danie, no i ten sosik!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawy przepis, coś dla mojego męża. ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm uwielbiam takie jedzonko 😍😍

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo zainteresował mnie ten sos. Nigdy takie nie jadłam ani nie robiłam, muszę koniecznie spróbować w najbliższym czasie. Super pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  6. To musi być przepyszne danie, już sama karkówka jest soczystym, pysznym kawałkiem mięsa. Jutro je zrobię na obiad 😋

    OdpowiedzUsuń
  7. Prezentują się przepysznie :D
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciekawy przepis i ładnie wyglądają te rolady. ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wyglądają super:) Do takich rolad przydałyby się jeszcze kluski śląskie i mój małżonek byłby zachwycony:D

    OdpowiedzUsuń