czwartek, 17 września 2020
Pomidory suszone w oleju z ziołami na zimę. Domowe przetwory.
Pomidory suszone bardzo lubimy i często je wykorzystuję w swojej kuchni. Staram się co roku zaopatrzyć moją spiżarnię choć w kilka domowych słoiczków tych smakołyków. Do swojej produkcji suszonych pomidorów wykorzystuję pomidorki z ogrodu i szklarni. Staram się aby były to odmiany mięsiste o zwartym miąższu, jak na przykład lima. Ale kiedy te słabo wzejdą wykorzystuję także inne pomidory nawet malinowe, czy koktajlowe. W sumie nie ma to znaczenia po jaką odmianę sięgniemy. Po prostu pomidor, który ma więcej miąższu, a co za tym idzie więcej soku, będzie się dłużej suszył. W smaku każdy gatunek pomidora będzie równie pyszny.
Ja swoje pomidorki suszę najczęściej w suszarce elektrycznej. Kiedy mam ich więcej w piekarniku. Najlepiej było by je suszyć na słońcu, ale nie zawsze ono świeci, wtedy gdybyśmy tego chcieli.
Składniki ( 5 małych słoiczków )
- pomidory ( ok. 2 kg )
- sól ( ja dałam himalajską różową, ale może być każda inna )
- ulubione zioła włoskie ( ja dałam bazylię, oregano, majeranek )
- olej rzepakowy
Wykonanie
Pomidory myję, osuszam przy pomocy ręczniczków papierowych. Kroję wzdłuż na połówki ( większe na ćwiartki ). Układam w suszarce, posypuję szczyptą soli, i roztartych ziół. Suszę. Ja stosuje metodę dwie godziny suszenia, jedna godzina odpoczynku... w tym czasie przekładam kosze.. górne na dół i odwrotnie.Ważne jest to aby pomidorów nie przesuszyć i wyczuć ten moment kiedy są już pozbawione soku, lekko sprężyste, ale nie kruche i nie łamliwe. Wysuszone pomidory przekładam ( luźno, nie upycham ich ) do uprzednio umytych i wyprażonych słoiczków. Olej podgrzewam i gorącym, ale nie wrzącym zalewam pomidory, tak aby były całe nim przykryte. Chwilkę czekam, aż pomidorki wchłoną trochę oleju i w razie potrzeby dolewam jeszcze do pełna. Słoiczki zakręcam i pasteryzuję 10 minut.
Tak przygotowane pomidory przechowuję w chłodnej spiżarni do następnego sezonu, a nawet dłużej.
Smacznego :)
Poniżej podam jeszcze kilka moich sposobów na przetwory z pomidorów ( wystarczy kliknąć w tytuł, a pojawi się przepis ) :
Pomidory w zalewie z czosnkiem i cebulą na zimę.
Pomidory krojone na zimę.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
super, lubię pomidory suszone!
OdpowiedzUsuńDziękuję
UsuńUwielbiam takie domowe przetwory. Z pomidorami jeszcze tak nie slyszalam :)
OdpowiedzUsuńmiło mi😇
UsuńNigdy nie jadłem domowych pomidorów suszonych. Twoje muszą smakować przepysznie ;)
OdpowiedzUsuńdziękuję, musisz spróbować 😉
UsuńUwielbiam takie pomidorki :-)
OdpowiedzUsuńja też 🙂
UsuńŻe też nigdy na to nie wpadłam! Na którymś słoiczku z suszonymi pomidowami (uwielbiam!) musiałam przeczytać, że suszą się w słońcu Italii i... uznałam, że nie można inaczej. Niech no tylko teściowie wrócą z suszarką ze swojego urlopu grzybobraniowego!
OdpowiedzUsuńpolecam, fajnie się je robi. I co własne to własne 🙂
UsuńO mniam, jakie dobre! Uwielbiam suszone pomidory woliwie, ale nigdy nie robiłam ich sama :) Moja produkcja kończy się zawsze na ogórkach kiszonych i konserwowych :)
OdpowiedzUsuńpora spróbować, to nic trudnego , a satysfakcja gwarantowana 🙂
Usuńuwielbiam kocham jadłabym:)
OdpowiedzUsuń💜🙂
UsuńUwielbiam suszone pomidory ale niestety kupuje gotowe w sklepie :p Muszę kiedyś się wziąć za robotę i zrobić je sama :D
OdpowiedzUsuńPolecam gorąco 🙂
UsuńBardzo lubię suszone pomidory :)
OdpowiedzUsuńTakie domowe na pewno najlepsze ;)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie lepsze od sklepowych, chociaż sklepowymi tez nie gardzę 😉
UsuńWspaniałe pomidory na chłodne dni
OdpowiedzUsuńdziękuję 🙂
UsuńŚwietna propozycja na zimę, nigdy takich nie robiłam.
OdpowiedzUsuńpolecam 🙂
UsuńMmm, jadłabym z hummusem
OdpowiedzUsuńObserwuję i pozdrawiam <3
o super 🙂
UsuńUwielbiam takie pomidory!
OdpowiedzUsuń🙂
UsuńNigdy nie robiłam takich pomidorków. Muszę zainwestować w taką suszarkę.
OdpowiedzUsuńPolecam, suszę w niej i grzyby i owoce, czy zioła, bardzo przydatna
Usuń🙂
Takie domowe smakują najlepiej :-)
OdpowiedzUsuńO tak 🙂
UsuńSuper, uwielbiam suszone pomidory, ale jeszcze nigdy nie robiłam w domu :) w zimie to będzie prawdziwa przyjemność utworzyć taki słoiczek :)
OdpowiedzUsuńJuz robię kolejną partię. Tym razem z koktajlówek 🙂
Usuńuwielbiam takie rzeczy ;)
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł na przetwory :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie na zimę❤
OdpowiedzUsuńJa nie przepadam za pomidorami ale mojej mamie by się spodobało
OdpowiedzUsuńmożesz podsunąć jej przepis, a nuż i tobie zasmakują 🙂
Usuńlato zamknięte w słoiku
OdpowiedzUsuńDokładnie 🙂
UsuńNie wiedziałam, że domowe wykonanie jest takie proste :)
OdpowiedzUsuńMilo mi. Moze sie skusisz i zrobisz 🙂
Usuń