środa, 2 września 2020
Szybkie ciasto z twarogiem i porzeczkami.
Ciasto twarogowe z czerwonymi porzeczkami to doskonały pomysł na zakończenie sezonu porzeczkowego. Proste w wykonaniu, cieszy oko wyglądem a smakiem podniebienie. Dzięki dodaniu do ciasta twarogu jest lekko wilgotne i puszyste, a porzeczki, w tym przypadku czerwone, przełamują słodycz nadając lekko kwaśny, orzeźwiający smak.
Składniki ( na keksówkę 12x24 cm )
- 3 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
- 1/4 szklanki oleju
- 100 gram twarogu ( sera białego z kostki )
- 1/3 szklanki mleka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- porzeczki czerwone i kilka białych ( mogą być inne drobne owoce )
Dodatkowo
- tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy
Wykonanie
Jajka miksuję z cukrem i cukrem waniliowym na wysokich obrotach aż do uzyskania jasnej, puszystej masy. Do masy dodaję olej, zmniejszam obroty miksera, dodaję rozgnieciony twaróg i mleko. Następnie do ciasta dodaję przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sól, krótko mieszam tylko do połączenia składników. Do ciasta dodaję 2/3 porzeczek, delikatnie mieszam.
Ciasto przekładam do uprzednio wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą keksówki. Na wierzch daję pozostałe porzeczki, lekko dociskam.
Ciasto wkładam do średnio nagrzanego piekarnika i piekę w temperaturze 170 stopni ( grzałka góra/dół ) około 45-55 minut do suchego patyczka.
Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Uwielbiam porzeczki, na pewno pyszne to ciasto ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję, było pyszne :)
UsuńWczoraj jadłam podobne ciacho u mojej koleżanki :) Pycha :)
OdpowiedzUsuńja porzeczek nie bardzo lubię;p
OdpowiedzUsuńZdarza się :)
UsuńŚlicznie Ci wyrósł ;)
OdpowiedzUsuńMasz talnet ;)
Usuńuwielbiam ciacha z porzeczkami!
OdpowiedzUsuńJa też, fajnie przełamują słodycz ciasta :)
UsuńWspanniałe ciasto i ślicznie wyrosło https://mojewyroby.wordpress.com/
OdpowiedzUsuńMEega dobre sezonowe *.*
OdpowiedzUsuńDziękuję :) W sezonie trzeba korzystać z dobrodziejstw ogrodu :)
UsuńSuper ciasto, porzeczki fajnie smakują i przełamują słodycz :)
OdpowiedzUsuńale super wygląda to ciasto
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńAleż to ciasto śliczne. Jak upiekę to będę je podziwiać zamiast jeść :D
OdpowiedzUsuń