czwartek, 9 kwietnia 2015
Biała kiełbasa pieczona w piwie z cebulą i majerankiem.
Biała kiełbasa pieczona w piwie to świetna propozycja nie tylko na świąteczne śniadanie ale także na zbliżającą się majówkę. Pieczona w piwie z dodatkiem cebuli i aromatycznych przypraw nabiera oryginalnego smaku, jest chrupka i soczysta. Pasuje zarówno jako danie obiadowe.. np. podana. z pieczonymi ziemniaczkami i surówką, jak i na kolację z pieczywem i innymi dodatkami. Polecam :)
Składniki
- 4 białe kiełbaski
- 1 duża cebula
- 1 szklanka piwa
- sól, pieprz,majeranek,czosnek mielony, kminek mielony, papryka mielona
Wykonanie
Naczynie żaroodporne smaruję delikatnie olejem, na jego dno wykładam pokrojoną w grubsze półplasterki cebulę. Cebulę delikatnie solę, posypuję przyprawami i mieszam aby cała obtoczyła się w przyprawach. Na tak przygotowana cebulę wykładam kiełbasę, całość podlewam piwem tak aby do połowy przykryło kiełbasę. Naczynie wstawiam do piekarnika ( bez przykrycia ) i piekę w temperaturze 180-200 stopni z termoobiegiem ok. 30-40 minut, aż płyn częściowo odparuje, cebulka zmięknie, a kiełbaska ładnie się zarumieni. W trakcie pieczenia kilka razy obracam kiełbasę.
Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Kiełbaski i piwo połączenie idealne ;)
OdpowiedzUsuńO tak :) Pozdrawiam :)
UsuńFajne te kiełbaski :-) muszę kiedyś takie spróbować :-)
OdpowiedzUsuńPolecam koniecznie :)
UsuńPysznie się zapowiada to danie :) Ciekawy przepis.
OdpowiedzUsuńPyszny sposób na białą kiełbasę ;-) prezentuje się znakomicie ;-) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńDziękuję, smakuje równie dobrze.... pozdrawiam :)
UsuńJak pięć bez termoobiegu? 😏
OdpowiedzUsuńBez termoobiegu piekłabym w trochę wyższej temperaturze tak ok. 200-220 stopni, i może ciut dłużej. Do czasu aż kiełbasa sie ładnie zrumieni. Pozdrawiam :)
UsuńCzy kiełbasę wcześniej parzymy?
OdpowiedzUsuńMoja kiełbasa była parzona. Pozdrawiam :)
UsuńKiełbaska surowa, czy obgotowana?
OdpowiedzUsuńWitam. Kiełbasa parzona. Pozdrawiam :)
UsuńBardzo apetycznie to wygląda
OdpowiedzUsuńCzy można zamienić na zwykłą kiełbaskę czy musi być akurat biała??
OdpowiedzUsuńTak, będzie również smacznie.
Usuń