wtorek, 6 stycznia 2015

Skrzydełka z kurczaka duszone w pieczarkach. Proste, smaczne, delikatne danie.



Skrzydełka duszone z pieczarkami i cebulką to delikatne, bardzo smaczne i szybkie w przygotowaniu danie.
Polecam :)

Składniki
- 9 skrzydełek z kurczaka
- 25 dkg. pieczarek
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól, domowa wegeta, papryka mielona, majeranek

Wykonanie
Cebule kroję w półplasterki, czosnek siekam, podsmażam na szerokiej i głębokiej patelni, do cebuli i czosnku dodaję oczyszczone i pokrojone w grube plastry ( ćwiartki ) pieczarki. Następnie do zawartości patelni dodaję oczyszczone i pozbawione lotek skrzydełka z kurczaka. Posypuję je domową wegetą, papryka i majerankiem. Zalewam gorącą, przegotowaną wodą mniej więcej do połowy skrzydełek i całość duszę na wolnym ogniu do miękkości mięsa. ( ok.30-40 minut )
Podaję z kaszą, ryżem lub ziemniakami i oczywiście z ulubiona surówką.
Smacznego :)






4 komentarze:

  1. Jak w daniu są pieczarki to już mi smakuje :-) pysznie zrobione :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pieknienwygladaja. Musza bc bardzo smaczne ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, naprawdę są nadspodziewanie smaczne i bardzo delikatne. Pozdrawiam :)

      Usuń