poniedziałek, 5 stycznia 2015

Sałatka pieczarkowo-ziemniaczana z ogórkiem kiszonym i porem + koperek ..pycha :)






Ta szybka i bardzo prosta sałatka powstała z potrzeby chwili :) Brakowało mi pomysłu na trzecią sałatkę na sylwestrowy stół.. i tak w pierwszej chwili pomyślałam o sałatce pieczarkowej, potem o sałatce ziemniaczanej, aż w końcu postanowiłam połączyć obie i tak powstała ta oto sałatka. I powiem nieskromnie wyszło całkiem fajne połączenie, a co najważniejsze wszystkim ta wymyślona sałatka bardzo smakowała. Polecam :)

Składniki
- 30 dkg pieczarek
- 4 średnie ziemniaki
- 3 jajka
- 1 por
- 3 ogórki kiszone
- koperek
- sól,pieprz
- majonez, śmietana

Wykonanie
Pora kroję w cienkie półplasterki przekładam do małej miseczki solę, mieszam i odstawiam aby puścił sok i stracił goryczkę.
Oczyszczone pieczarki wrzucam na wrząca wodę i gotuję ok.15 minut, odcedzam i studzę. Wyszorowane ziemniaki gotuję  w mundurkach, odcedzam studzę i obieram ze skórki. Jajka gotuję na twardo, obieram, koperek siekam.
Ugotowane ziemniaki, pieczarki, jajka i ogórki kiszone kroję w kostkę, dodaje odciśniętego pora i posiekany koperek, doprawiam solą i pieprzem, mieszam z 2-3 łyżkami majonezu i łyżką śmietany.
Gotową sałatkę wkładam na minimum godzinę do lodówki w celu.... jak zawsze.... przegryzienia się smaków :) Taka sałatka fajnie pasuje prawie do wszystkiego... do wędlin w karnawale, do mięs pieczonych w sezonie grillowym, a nawet do pomidora na kanapce :)
Smacznego:)



6 komentarzy:

  1. Pyszna sałatka :-) moje ulubione smaki :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajna kombinacja składników :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję,udało mi się i polecam bo kombinacje są najlepsze :)

      Usuń
  3. Takie salatki sa przepyszne. I bardzo szybke ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Właśnie zrobiłam i pozostała już pusta miska - wspaniała, smakowała nawet mojemu mężowi ( a jemu mało co smakuje z nowości).POLECAM NA KAŻDĄ OKAZJĘ I BEZ OKAZJI.

    OdpowiedzUsuń