środa, 7 stycznia 2015
Zupa pomidorowa na rosole. Porosołowa błyskawiczna pomidorówka.
Zupa pomidorowa, pomidorówka, mało kto jej nie lubi :) Szybka, smaczna, pożywna, zdrowa... Niedawno pisałam o moim sposobie przygotowania i przechowywania rosołu-bulionu drobiowego, http://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2014/12/roso-drobiowy-mieszany-z-indyka-i.html, dziś przyszedł czas na przygotowanie własnie na takim rosołku pomidorówki.
Polecam :)
Składniki
- 2-3 litry rosołu-bulionu drobiowo-warzywnego
- 1 puszka pomidorów bez skórki
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 2-3 łyżki śmietany 18 %
- bazylia najlepiej świeża- ale może być suszona
- sos sojowy ciemny ( opcjonalnie )
Wykonanie
Rosół - bulion podgrzewam aż do zagotowania się, pomidory miksuję z przecierem pomidorowym i bazylią, dodaję je do gotującego się bulionu. W małym kubeczku odlewam trochę gorącej zupy rozrabiam z 2-3 łyżkami śmietany i wlewam do zupy. Gotuję na wolniutkim ogniu jeszcze ok.2-3 minuty. Jeśli jest potrzeba to doprawiam sosem sojowym, lub domową wegetą.
Taką pomidorówkę podaję najczęściej z ryżem lub drobniutkim makaronem, posypaną zieloną pietruszką.
Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Uwielbiam zupki, wszystkie. Pyszności :-)
OdpowiedzUsuńJa też,a robię je tak często, że jeszcze kilka czeka na publikację, zapraszam :)
UsuńU mnie zawsze w poniedziałek jest pomidorowa, chyba, że zabraknie rosołu. A pomidorową uwielbiam i nawet teraz bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńTez uwielbiam i najbardziej mi smakuje właśnie taka po rosołku . Pozdrawiam :)
Usuń