środa, 14 stycznia 2015

Kapusta pekińska zasmażana z cebulką. Pekinka na ciepło.






W lodówce leżała samotnie pekińska... obiad prawie gotowy... ale brak sałatki, surówki.. I tak mnie naszło..co jest nienormalne u mnie .. bo uwielbiam surówki i sałatki .. aby ją zasmażyć :) Pierworodna wersja miała być z pomidorami, ale w trakcie przygotowywania po skosztowaniu zmieniłam koncepcję, uznałam,że jest tak smaczna, że dodanie pomidorów jest zbędne,zamiast nich dodałam o niebo więcej koperku. I co ? I udało się. Wyszło pysznie. Domownicy bardzo zadowoleni a to jest najważniejsze. Polecam :)

Składniki
- duża kapusta pekińska
- duża cebula
- 2 łyżki masła
- pół dużego pęczka koperku ( opcjonalnie suszony )
- majeranek,kminek mielony, czosnek mielony, lubczyk suszony, sos sojowy

Wykonanie

Cebule kroje w półplasterki, kapustę szatkuję troszkę grubiej niż na surówkę. Na głębokiej i wysokiej patelni podgrzewam 2 łyżki masła, dodaje cebulkę, jak się zeszkli dodaje poszatkowana kapustę pekińską. Całość podlewam odrobina gorącej przegotowanej wody i zasmażam aż do miękkości kapusty. Kiedy kapusta juz jest miękka dodaję przyprawy: kminek mielony, roztarty majeranek, czosnek, szczyptę lubczyku, kilka kropel sosu sojowego. Na koniec dodaje sporo koperku.
Podaję na ciepło.Taka kapustka pasuje świetnie do każdego obiadu typu ziemniaki i mięso. U mnie dziś podana z ziemniakami purre i pieczonym udźcem z indyka
Smacznego :)


13 komentarzy:

  1. Uwielbiam to! Ja dodaje jeszcze przecier pomidorowy i wtedy wcinam do ziemniaków.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj :) Z przecierem tez na pewno pyszne, ja myślałam o dodaniu pomidorów, ale w trakcie mi przeszło. Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Świetny pomysł :-) można zrobić pekinkę inaczej, super :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Smak musi być wyśmienity,z wyglądu bardzo zadziwia.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj :) Na żywo wygląda o niebo lepiej, zdjęcia nigdy już chyba nie będą moją mocna stroną. Ale smak mi to wynagradza . Pozdrawiam :)

      Usuń
  4. byłam w czerwcu w Chinach tam podawali do każdego posiłku najbardziej mi smakowała !!! muszę jutro oczarować rodzinę !!! myślę ze to ten przepis !!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło, proszę napisać,czy to ten smak :)Pozdrawiam :)

      Usuń
  5. Dodaję trochę więcej cebuli (4 duże) smażone na głębokim oleju z masłem. Do kapusty dodaję listki jarmużu, rukoli, cykorii i szpinaku. Z przypraw polecam roztarty w moździerzu jałowiec (10-12 ziaren). Przed smażeniem kapustę i liście dusze na parze przez 15 minut. Potem smażę całość krótko, tak wymieszać z cebulą i ziołami. W ten sposób można też zrobić cukinię, czy zwykła kapustę. Przy czym kapustę trzeba dłużej trzymać na parze, a cukinię krótko. Bardzo ciekawy smak daje w takiej warzywnej mieszance koper włoski. Pozdrawiam. Tomasz

    OdpowiedzUsuń