środa, 14 stycznia 2015
Kapusta pekińska zasmażana z cebulką. Pekinka na ciepło.
W lodówce leżała samotnie pekińska... obiad prawie gotowy... ale brak sałatki, surówki.. I tak mnie naszło..co jest nienormalne u mnie .. bo uwielbiam surówki i sałatki .. aby ją zasmażyć :) Pierworodna wersja miała być z pomidorami, ale w trakcie przygotowywania po skosztowaniu zmieniłam koncepcję, uznałam,że jest tak smaczna, że dodanie pomidorów jest zbędne,zamiast nich dodałam o niebo więcej koperku. I co ? I udało się. Wyszło pysznie. Domownicy bardzo zadowoleni a to jest najważniejsze. Polecam :)
Składniki
- duża kapusta pekińska
- duża cebula
- 2 łyżki masła
- pół dużego pęczka koperku ( opcjonalnie suszony )
- majeranek,kminek mielony, czosnek mielony, lubczyk suszony, sos sojowy
Wykonanie
Cebule kroje w półplasterki, kapustę szatkuję troszkę grubiej niż na surówkę. Na głębokiej i wysokiej patelni podgrzewam 2 łyżki masła, dodaje cebulkę, jak się zeszkli dodaje poszatkowana kapustę pekińską. Całość podlewam odrobina gorącej przegotowanej wody i zasmażam aż do miękkości kapusty. Kiedy kapusta juz jest miękka dodaję przyprawy: kminek mielony, roztarty majeranek, czosnek, szczyptę lubczyku, kilka kropel sosu sojowego. Na koniec dodaje sporo koperku.
Podaję na ciepło.Taka kapustka pasuje świetnie do każdego obiadu typu ziemniaki i mięso. U mnie dziś podana z ziemniakami purre i pieczonym udźcem z indyka
Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Łatwe a pyszne:) Super:)
OdpowiedzUsuńTak dokładnie :) Pozdrawiam :)
UsuńUwielbiam to! Ja dodaje jeszcze przecier pomidorowy i wtedy wcinam do ziemniaków.
OdpowiedzUsuńWitaj :) Z przecierem tez na pewno pyszne, ja myślałam o dodaniu pomidorów, ale w trakcie mi przeszło. Pozdrawiam :)
UsuńŚwietny pomysł :-) można zrobić pekinkę inaczej, super :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Polecam spróbować :)
UsuńSmak musi być wyśmienity,z wyglądu bardzo zadziwia.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWitaj :) Na żywo wygląda o niebo lepiej, zdjęcia nigdy już chyba nie będą moją mocna stroną. Ale smak mi to wynagradza . Pozdrawiam :)
UsuńPysze :)
OdpowiedzUsuńbyłam w czerwcu w Chinach tam podawali do każdego posiłku najbardziej mi smakowała !!! muszę jutro oczarować rodzinę !!! myślę ze to ten przepis !!
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło, proszę napisać,czy to ten smak :)Pozdrawiam :)
UsuńDo cebuli dodaję czosnek.
OdpowiedzUsuńDodaję trochę więcej cebuli (4 duże) smażone na głębokim oleju z masłem. Do kapusty dodaję listki jarmużu, rukoli, cykorii i szpinaku. Z przypraw polecam roztarty w moździerzu jałowiec (10-12 ziaren). Przed smażeniem kapustę i liście dusze na parze przez 15 minut. Potem smażę całość krótko, tak wymieszać z cebulą i ziołami. W ten sposób można też zrobić cukinię, czy zwykła kapustę. Przy czym kapustę trzeba dłużej trzymać na parze, a cukinię krótko. Bardzo ciekawy smak daje w takiej warzywnej mieszance koper włoski. Pozdrawiam. Tomasz
OdpowiedzUsuń