piątek, 2 stycznia 2015
Kruche paluchy serowe. Extra dodatek do zup, zakąska do piwa i wina.
Witam w Nowym Roku i wraz z nim proponuję kruche paluchy serowe. Takie paluchy to świetny dodatek do wszelakich zup w tym barszczyku czerwonego, doskonała przekąska do piwa czy wina, a samodzielnie świetnie zastępują niezdrowe czipsy i tym podobne przekąski. Wykonanie ich zajmuje naprawdę niewiele czasu, a efekt jest bardzo smaczny :) Polecam :)
Składniki
- 20 dkg miękkiego masła
- 20 dkg sera żółtego np.typu gołda
- 20 dkg mąki pszennej
Dodatkowo
- 1 całe jajko
- 2 łyżki mleka
- kminek
Wykonanie
Miękkie masło, starty na tarce ser żółty i mąkę zagniatam na gładkie ciasto, rozwałkowuję i kroje na cienkie paski, zawijam jak na paluchy lub spiralki, smaruje rozbełtanym jajkiem z dodatkiem mleka, posypuje ziarenkami kminku. Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem do zrumienienia.
Po upieczeniu studzę.Takie paluchy można przechowywać do ok.1 miesiąca w metalowych pojemnikach.
Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Super pomysł na przekąskę. Pysznie wyglądają :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję,smakują również pysznie :)
UsuńSuper pomysł na uzupełnienie posiłku w pracy i nie tylko! Szczęśliwego Nowego Roku! Zapraszam do siebie :)
OdpowiedzUsuńJAKUBSZKOLYK.COM
Dziękuję, wzajemnie Wszystkiego Dobrego w Nowym Roku :)
UsuńNo to w końcu znalazłam inspirację dzięki Ci wielkie, bo sama nie wiedziałam co zrobić a ciasto kruche to jedyne jakie mogę zrobić w mieszkaniu moim sudeckim ze względu na zepsuty piekarnik ;) wkrótce w mojej przepis w mojej wersji pojawi się na moim blogu ;)
OdpowiedzUsuńmoja wersja Twoich paluchów ;) http://idecoswszamac.blogspot.com/2016/04/krakersy-serowe.html
OdpowiedzUsuńMiło mi, dziękuję, że podzieliłaś się swoją wersją. Pozdrawiam :)
UsuńBardzo ciekawy artykuł. Jestem pod wielkim wrażeniem.
OdpowiedzUsuń