Na blogu już jest krówka kokosowa, którą wymyśliłam jakiś czas temu i wszystkim bardzo posmakowała. Teraz przyszedł czas na krówkę truskawkowo jagodową, którą stworzyłam niedawno. Ciasto na zimno, bez pieczenia, na herbatnikach. Błyskawiczne i bardzo proste w wykonaniu. Doskonała propozycja na lato i wakacje. Polecam :)
Strony
środa, 28 lipca 2021
Krówka truskawkowo jagodowa bez pieczenia
Na blogu już jest krówka kokosowa, którą wymyśliłam jakiś czas temu i wszystkim bardzo posmakowała. Teraz przyszedł czas na krówkę truskawkowo jagodową, którą stworzyłam niedawno. Ciasto na zimno, bez pieczenia, na herbatnikach. Błyskawiczne i bardzo proste w wykonaniu. Doskonała propozycja na lato i wakacje. Polecam :)
środa, 21 lipca 2021
Najlepsze przepisy na ogórki na zimę do słoików
środa, 14 lipca 2021
Rolady mielone z pieczarkami zapiekane w boczku
wtorek, 13 lipca 2021
PROSTE ŻYCIE. SZCZĘŚCIE DOMOWEJ ROBOTY - recanzja książki
Dziś zapraszam Was na recenzję wyjątkowej książki Emily Kent "Proste życie. Szczęście domowej roboty". Dlaczego jest wyjątkowa ? Już od pierwszych stron emanuje z niej spokój, sielskość, idylla, której tak bardzo brak w dzisiejszych czasach.
środa, 7 lipca 2021
Kurczak w sosie jogurtowym z pieczarkami i papryką
Pomysłów na wykorzystanie piersi z kurczaka na blogu jest już dość sporo. Dziś zapraszam na jeden z najprostszych. W sosie jogurtowym z pieczarkami i papryką. Danie bardzo smaczne, błyskawiczne w przygotowaniu. Trochę lżejsze niż tradycyjny gulasz. Sos na bazie jogurtu doskonale sprawdzi się w letnie, upalne dni, jako obiad, czy szybka kolacja. Ja swojego kurczaka podałam z ryżem, ale z makaronem będzie równie smacznie. Polecam :)
czwartek, 1 lipca 2021
Błyskawiczne ciasto widelcem mieszane z czereśniami i kruszonką
Rewelacyjne, błyskawiczne i bardzo smaczne ciasto z czereśniami i kruszonką. Do jego wykonania, jak sama nazwa wskazuje, używamy jedynie widelca. Prosto, bez miksera, wszystkie składniki wrzucamy do miski, mieszamy i gotowe. Uda się każdemu. Polecam :)
Składniki ( na blachę 35x25 )
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 3/4 szklanki śmietany 12% lub 18%
- 3/4 szklanki oleju
- 3 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Kruszonka
- 0,5 szklanki mąki
- 1/4 szklanki cukru
- 50 gram masła
Dodatkowo
- dowolne owoce ( u mnie tym razem czereśnie )
- papier do pieczenia
wtorek, 29 czerwca 2021
Młoda kapusta duszona z pieczarkami i koperkiem
Aromatyczna młoda kapusta duszona z pieczarkami i koperkiem. Doskonała jako samodzielne danie i jako dodatek do obiadu. Polecam :)
czwartek, 24 czerwca 2021
Powidła z czereśni bez mieszania
Czereśnie to podobno ostatnio towar deficytowy. Na szczęście u mnie w ogrodzie drzewa uginają się z nadmiaru owoców, więc mogę sobie pozwolić na eksperymenty. Takim właśnie eksperymentem są powidła z czereśni. Zrobiłam je według mojego starego przepisu na powidła śliwkowe. Troszkę go pozmieniałam, bo wiadomo, czereśnia to nie śliwka, choć obie mają pestki. Ale generalnie metoda jest ta sama. Bez mieszania, bez przypalonego garnka. Powidła z czereśni wyszły niesamowicie pyszne. I już żałuję, że zrobiłam tak mało. Ja do swoich powideł wybrałam najbardziej dojrzałe owoce, ciemno bordowe, także powidła wyszły niemalże czarne. A co za tym idzie bardzo słodkie. Jeśli macie jasne czereśnie możecie dodać ciut więcej cukru. Przepis bardzo prosty polecam i Wam :)
Po tym czasie garnek z czereśniami stawiam na średnim gazie, odkrywam pokrywkę i gotuję około dwie godziny. W tym czasie UWAGA nic nie dotykamy, nic nie mieszamy ( choćby was ręce swędziały ) zapominamy o owocach w garnku :)
Po upływie dwóch godzin, kiedy czereśnie już puściły sporo soku, całość mieszam i gotuję na wolnym ogniu, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Trwało to jakieś 15 minut.
Gotowe powidła przekładam do uprzednio wymytych i wyprażonych słoiczków po same brzegi.
Pasteryzuję ok. 5-7 minut od zagotowania się wody w garnku.
Smacznego :)
środa, 23 czerwca 2021
FIT DESERY Z KILKU SKŁADNIKÓW - recenzja książki
Każdy przepis opatrzony jest pięknym zdjęciem, dokładną recepturą, czasem wykonania, liczbą porcji, informacją o kaloryczności potrawy z dopiskiem czy potrawa jest wegańska, bez mleka, czy laktozy.
Książkę jak najbardziej polecam, jak już pisałam wyżej jest pięknie wydana, a zdjęcia obłędnie kuszące. Przepisy bardzo różnorodne, każdy znajdzie w niej coś dla siebie. Ja już znalazłam i chętnie poeksperymentuję z fit słodkościami w mojej kuchni. "Jak jeść zdrowo nie rezygnując ze słodyczy" - w niej znajdziecie odpowiedź.