Strony

niedziela, 30 sierpnia 2020

Udka z kurczaka po kujawsku.


Kurczak po kujawsku to sposób na kruche, soczyste mięso z lekko pikantną i chrupiącą skórką. Dobry pomysł na urozmaicenie zwykłych pieczonych udek. Przepis jest bardzo prosty, udka bardzo smaczne, a zapach towarzyszący w kuchni przy pieczeniu wprost nieziemski :) Moim zdaniem tak przygotowany kurczak najlepiej smakuje z frytkami, czy pieczonymi ziemniakami i surówką i tak też go podaję. Ale dobrze będzie smakował również z innymi dodatkami jak na przykład ryż.

Składniki
- 3 udka z kurczaka
- czosnek mielony
- sól
- papryka czerwona mielona
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki pikantnego keczupu
- 1 łyżka bułki tartej
- 1 łyżka oleju

Wykonanie
Oczyszczone, umyte i osuszone udka z kurczaka nacieram z obu stron solą, czosnkiem i papryką. Odstawiam do lodówki na minimum godzinę. Naczynie do zapiekania smaruję przy pomocy pędzelka olejem, przekładam do niego doprawione udka. W małej miseczce mieszam majonez z keczupem. Mieszaniną smaruję po wierzchu udka i posypuję delikatnie bułką tartą. Naczynie z mięsem wkładam do lekko nagrzanego piekarnika. Piekę pod przykryciem około 40 minut w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem, po tym czasie naczynie odkrywam i piekę kolejne 20-25 minut do miękkości udek i zrumienienia skórki.
Smacznego :)



piątek, 28 sierpnia 2020

Keczup z cukinii z jabłkiem na zimę. Domowe przetwory.


Keczup z cukinii to absolutny numer jeden na liście moich przetworów na zimę z wykorzystaniem cukinii. Przygotowuję go zwykle partiami. Wykorzystując dobrodziejstwa z ogrodu do cna.
Ja do swojego dodaję jabłka. Przeważnie są to papierówki, ale jeśli ich nie mam to każde inne też będą dobre byle słodkie. Dodanie jabłek lekko podkręca słodki, naturalny smak keczupu. Przepis na domowy keczup z cukinii jest bardzo prosty i nie ma możliwości aby się nie udał. Podczas jego wykonania na każdym etapie możemy regulować jego ostrość do takiej jaka nam pasuje. Za słaby dodajemy papryczki chili, czy pieprzu. Za ostry dodajemy słodkie jabłko. I metodą prób dochodzimy do perfekcyjnego smaku. Polecam wszystkim niezdecydowanym, jeśli raz go zrobicie, już nigdy nie sięgniecie po sklepowy.

Składniki
- 1 i 1/2 kg cukinii ( waga po obraniu ze skóry i wydrążeniu pestek )
- 0,5 kg cebuli
- 2 słodkie jabłka
- 0,5 szklanki octu
- 1 szklanka cukru
- 400 gram koncentratu pomidorowego 30%
- 2 łyżki soli
- 1 łyżka papryki mielonej słodkiej
- 1/2 łyżeczki mielonej papryczki chili
- pieprz ( opcjonalnie )

Wykonanie
Cukinię obieram ze skóry, kroję na połówki/ćwiartki, wyjmuję gniazda nasienne. Cebulę obieram ze skórki, kroję na ćwiartki. Cukinię i cebulę ścieram na tarce o dużych oczkach ( ja to robię przy pomocy robota ). Warzywa przekładam do dużego garnka, zasypuję dwoma łyżkami soli, mieszam i odstawiam na 3-4 godziny. Aby zmiękły i puściły soki. Po tym czasie garnek stawiam na gaz ( nie odlewam soków ), dodaję cukier, starte na tarce jabłka i gotuję na wolnym ogniu około pół godziny, bez pokrywki. Aż lekko odparuje sok. Co jakiś czas mieszam. Następnie do garnka dodaję koncentrat pomidorowy, przyprawy i ocet. Całość gotuję jeszcze około 20 minut na wolniutkim ogniu, co jakiś czas mieszając. Sprawdzam smak i ewentualnie dodaję do smaku pieprz lub chili. Następnie blenduję dokładnie wszystko na jednolitą masę. Keczup przekładam do uprzednio umytych i wyprażonych słoiczków, mocno zakręcam. Pasteryzuję 15 minut.
Smacznego :)





Poniżej podam jeszcze kilka moich propozycji na wykorzystanie cukinii :

Cukinia po szwedzku. Smaczna sałatka na zimę.

Pasztet z cukini. Świetny na zimno i na ciepło :)

Cukinia faszerowana szynką, pieczarkami i serem. 

Leczo cukiniowo-paprykowe z dodatkami.

Piersi z kurczaka duszone z cukinią, papryką i pomidorami.

Zupa krem z cukinii. Smaczna, szybka, pożywna.

Marchewka duszona z cukinią. Smaczna jarzynka do obiadu.

Placuszki z cukinii. Smaczne i chrupiące.

Cukinia panierowana w chipsach paprykowych. 

Cukinia marynowana na zimę. Domowe przetwory. 

Ciasto kakaowe z cukinią

środa, 26 sierpnia 2020

Ciasto kakaowe z cukinią


Witajcie! U mnie znowu króluje cukinia. Jak już wspominałam w jednym z poprzednich postów, cukinia to warzywo uniwersalne. A, że sezon na nią w pełni to podaję ją w różnych formach i smakach. Dziś zapraszam na kakaowe ciasto z cukinią. Ciasto łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne. Dla sceptyków podpowiem, że cukinii w nim nie czuć. Jej dodanie sprawia, że ciasto jest lekko wilgotne i delikatne, a prawdziwe czarne kakao nadaje mu wyraźnie czekoladowego smaku. 

Składniki ( na keksówkę o wym. 29 x12 cm )
- 1 i 1/2 szklanki obranej ze skórki i startej na dużych oczkach cukinii
- szczypta soli
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
- 1/2 szklanki oleju
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 pełne łyżki ciemnego kakao
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo
- tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy

Wykonanie
Cukinię posypuję solą i odstawiam na chwilkę aby puściła soki.
Jajka miksuję z cukrem i cukrem waniliowym na wysokich obrotach aż do uzyskania jasnej, puszystej masy. Do masy dodaję olej, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Miksuję krótko, tylko do połączenia składników. Cukinię odciskam dokładnie z soku i dodaję do ciasta. Całość delikatnie, ale dokładnie mieszam. Ciasto przekładam do wcześniej wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą keksówki.
 Ciasto wkładam do nagrzanego piekarnika 180 stopni ( grzałka góra/dół ) i piekę 45 minut, do suchego patyczka.
Po upieczeniu posypałam cukrem pudrem.
Smacznego :)





Poniżej podam jeszcze kilka moich propozycji na wykorzystanie cukinii :

Cukinia po szwedzku. Smaczna sałatka na zimę.

Pasztet z cukini. Świetny na zimno i na ciepło :)

Cukinia faszerowana szynką, pieczarkami i serem. 

Leczo cukiniowo-paprykowe z dodatkami.

Piersi z kurczaka duszone z cukinią, papryką i pomidorami.

Zupa krem z cukinii. Smaczna, szybka, pożywna.

Marchewka duszona z cukinią. Smaczna jarzynka do obiadu.

Placuszki z cukinii. Smaczne i chrupiące.

Cukinia panierowana w chipsach paprykowych. 

Cukinia marynowana na zimę. Domowe przetwory.

Zapraszam :)

poniedziałek, 24 sierpnia 2020

Ogórki po królewsku z miodem na zimę. Domowe przetwory.


Ogórki po królewsku, to ogórki w zalewie octowej z miodem. W smaku lekko pikantne, słodko-kwaśne. Fajnie pasują jako dodatek do wszelkiego rodzaju mięs,  najlepiej grillowanych, czy do pieczonych wędlin. Ja swoje ogórki tym razem pokroiłam w grubsze plastry, z myślą o wykorzystaniu ich w tej formie do koreczków i szaszłyków. Fajnie podkręcają ich smak. Ale ubiegłe lata robiłam i z całych mniejszych ogórków, i pokrojonych w słupki, a nawet tarte w plasterki jak na mizerię. Każda wersja  jest smaczna. Przepis na nie jest bardzo prosty i nie wymaga wiele czasu. Polecam, warto spróbować :)

Składniki
- 2 kg ogórków gruntowych ( 6 słojów : 2 szt 500 ml, 4 szt 650 ml )
- liście laurowe
- ziele angielskie
- pieprz w ziarnach
- gorczyca
Zalewa
- 4,5 szklanki wody
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki soli kamiennej
- 3/4 szklanki octu
- 6 łyżek miodu

Wykonanie
Przygotowuję zalewę : Wodę mieszam z solą, cukrem, doprowadzam do wrzenia, dodaję ocet. Odstawiam, do lekko przestudzonej dodaję miód. Mieszam.
Na dno każdego wcześniej wymytego i wyprażonego słoika daję 1 liść laurowy, 2 ziarna ziela angielskiego, 3 ziarna pieprzu i szczyptę gorczycy.
Ogórki myję, osuszam i kroję w grube plastry. Ciasno układam w słojach, zalewam ciepłą zalewą. Słoiki dobrze zakręcam. Pasteryzuję 5-7 minut.
Smacznego :)


Poniżej podam jeszcze kilka moich sposobów na przetwory z ogórków :

Ogórki z czosnkiem. Smaczna zimowa sałatka w słoikach. Domowe przetwory.

Ogórki konserwowe z papryką na zimę. Domowe przetwory.

Ogórki kiszone na zimę, małosolne na już. Domowe przetwory.

Ogórki w zalewie gyros na zimę. Domowe przetwory.

Ogórki kanapkowe z kurkumą na zimę. Domowe przetwory. 

Ogórki krokodylki z chili i czosnkiem na zimę.

piątek, 21 sierpnia 2020

Odrywane bułeczki drożdżowe z pieczarkami i mozzarellą


Pulchne, mięciutkie bułeczki drożdżowe z pieczarkami i ciągnącym się serem mozzarella. Doskonałe na śniadanie, obiad, czy kolację. Idealne na piknik, wycieczkę, czy ogrodowego grilla. Świetnie sprawdzają się też jako drugie śniadanie do pracy czy szkoły. Jednym słowem uniwersalne. Przepis ich wykonania jest bardzo prosty i wychodzi nawet tym, którzy nie bardzo lubią pracę z ciastem drożdżowym. Polecam :)

Składniki ( blaszka 35x25 )
- 4 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- 40 gram drożdży świeżych
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki soli
- 0,5 szklanki mleka
- 0,5 szklanki wody
- 1/4 szklanki oleju
- ulubione zioła ( bazylia, oregano itp. )
Farsz
- 40 dag pieczarek
- 1 cebula
- 15 dag sera mozzarella twardego ( nie z zalewy )
- olej do smażenia
Do posypki na wierzch
- 10 dag sera żółtego
- 1 jajko
- 2 łyżki przecieru pomidorowego lub keczupu

Wykonanie
Drożdże, jajko i mleko wyjmuję z lodówki wcześniej aby osiągnęły temperaturę pokojową.
Do dużej miski wsypuję przesianą mąkę, robię w niej dołek, wkruszam do niego drożdże, zasypuję je cukrem i zalewam lekko ciepłym mlekiem wymieszanym z wodą. Odstawiam na chwilkę ( ok. 10 minut ) aby drożdże " ruszyły ". Dodaję rozbełtane jajko, olej, sól i pół łyżeczki ziół. Ciasto dokładnie wyrabiam, ja robię to ręcznie i zagniatam. Formuję kulę, przykrywam czystą ściereczką i odstawiam w ciepłe nieprzewiewne miejsce na około godzinę.
W międzyczasie przygotowuję farsz : Oczyszczone pieczarki kroję w drobne plasterki, przekładam na rozgrzany na patelni olej, do pieczarek dodaję pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę. Całość razem smażę chwilkę aż do miękkości i odparowania wody z pieczarek. Studzę. Do ostudzonych pieczarek ścieram na tarce o drobnych oczkach ser mozzarella. Farsz dokładnie mieszam i doprawiam do smaku.
Z wyrośniętego ciasto formuję placek o grubości około 2 cm. Szklanką wycinam koła ( jak na pierogi ) . Łyżeczką nakładam farsz, zlepiam bułeczkę i układam na wysmarowanej tłuszczem blaszce łączeniem do dołu. Bułeczki układam jedna koło drugiej, bez odstępów.
W małej miseczce mieszam jajko z przecierem lub keczupem. Mieszaniną smaruję wierzch bułeczek. Każdą dodatkowo posypuje startym na grubych oczkach serem żółtym. Bułeczki odstawiam na około 10 minut do wyrośnięcia. W tym czasie nagrzewam piekarnik do 180 stopni ( grzanie góra/dół )
Bułeczki wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę około 30-40 minut. Do zrumienienia.
Takie bułeczki smakują najlepiej jeszcze ciepłe, choć na zimno są również smaczne. Podaję je z sosem czosnkowym.
Smacznego :)





czwartek, 20 sierpnia 2020

ZIOŁA Z POLSKICH ŁĄK - recenzja książki.


Dziś zapraszam was na prezentację nowego wydania książki Zbigniewa T. Nowaka " Zioła z polskich łąk " Całkiem niedawno przy okazji recenzji książki " Apteka natury ma leki na wirusy " przedstawiałam Wam samego autora. Dziś zatem opowiem o książce, która niedawno trafiła w moje ręce. " Zioła z polskich łąk " to książka dzięki, której nauczymy się jak korzystać z dobrodziejstw natury. Na łąkach i pastwiskach występują rozmaite zioła, które dziś budzą podziw nowoczesnej medycyny. Można z nich pozyskiwać od wczesnej wiosny do późnej jesieni wartościowe leki niemal na wszystkie choroby i to zupełnie za darmo. Autor w swej książce pokazuje i uczy nas jak rozpoznawać rośliny lecznicze, kiedy je zbierać, jak suszyć i przetwarzać na domowe specyfiki służące naszemu zdrowiu.





Książka zawiera dokładny opis każdej rośliny, jej skład chemiczny i wskazówki na temat jej właściwości leczniczych, kto i kiedy powinien ją stosować, a kto raczej się powstrzymać.
Obok receptur na specyfiki służące bezpośrednio naszemu zdrowiu, znajdziemy też przepisy na mikstury służące naszemu ciału.




Autor w swej książce nie zapomniał również o kuchni. Dzieli się z nami przepisami, jak smacznie wykorzystać dobrobyt z łąki na naszych stołach. W każdym przepisie są dokładne wskazówki jak go przygotować, jaki z niego mamy pożytek dla zdrowia i z czym dana potrawa najlepiej smakuje.



Książka jest pięknie wydana, w twardej oprawie, opatrzona mnóstwem, pięknych naturalnych zdjęć.
Godna polecenia i ja ze swojej strony bardzo polecam. Doskonale urozmaici naszą biblioteczkę i już wiem, że często będę do niej wracać.


tytuł ZIOŁA Z POLSKICH ŁĄK
autor Zbigniew T. Nowak
wydawnictwo Aromat Słowa

środa, 19 sierpnia 2020

Cukinia marynowana na zimę. Domowe przetwory.


Cukinia to niemalże doskonałe warzywo. Możemy stworzyć z niej wyśmienite przetwory, sałatki obiadowe, dania główne, zupy, a nawet słodkości. Ja jestem miłośniczką wszystkich tych odmian. Dziś podzielę się z Wami moim przepisem na cukinię marynowaną. To mój sprawdzony sposób na chrupiącą, jędrną cukinię w delikatnej zalewie octowej. Taką cukinię wykorzystuję podobnie jak ogórki konserwowe. Podaję do obiadu, do grilla, czy do kanapek na kolację. Dobrze się też sprawdza na imprezach jako zakąska, czy unikatowy składnik do wszelkiej maści sałatek z majonezem.
Polecam :)

Składniki ( na 5 słoików  o poj. 900 ml )
- 2.5 kg cukinii ( waga po wydrążeniu pestek i miąższu )
- mała główka czosnku
- liście laurowe
- ziele angielskie
- pieprz w ziarenkach
- gorczyca
Zalewa
- 2,5 litra wody
- 3.5 łyżki soli kamiennej
- 4 łyżki cukru
- 1,5 szklanki octu 10%

Wykonanie
Cukinię myję, osuszam, usuwam gniazda nasienne, kroję słupki. Czosnek obieram, dzielę na ząbki. Na dno każdego słoika, wcześniej wymytego i wyprażonego daję jeden ząbek czosnku, jeden liść laurowy, 2 ziarna ziela angielskiego, trzy ziarna pieprzu i szczyptę gorczycy. Następnie układam pionowo, słupki cukinii. Cukinię układam dość ciasno, jedną koło drugiej, aby wypełniła cały słoik.
Przygotowuję zalewę : Zagotowuję wodę z solą i cukrem. Do lekko przestudzonej dodaję ocet. Mieszam i zalewam  cukinię w słojach do pełna. Słoiki zakręcam. Pasteryzuję 5-7 minut. Po tym czasie słoje wyjmuję z wrzątku, ustawiam na deseczce, przykrywam ściereczką do wystudzenia.
Smacznego :)


Poniżej podam jeszcze kilka moich propozycji na wykorzystanie cukinii :

Cukinia po szwedzku. Smaczna sałatka na zimę.

Pasztet z cukini. Świetny na zimno i na ciepło :)

Cukinia faszerowana szynką, pieczarkami i serem. 

Leczo cukiniowo-paprykowe z dodatkami.

Piersi z kurczaka duszone z cukinią, papryką i pomidorami.

Zupa krem z cukinii. Smaczna, szybka, pożywna.

Marchewka duszona z cukinią. Smaczna jarzynka do obiadu.

Placuszki z cukinii. Smaczne i chrupiące.

Cukinia panierowana w chipsach paprykowych.



niedziela, 16 sierpnia 2020

Błyskawiczna babka z malinami.


Dzisiaj zapraszam na bardzo prostą i szybką w wykonaniu babkę z malinami.
Miękka, puszysta, bardzo smaczna. Ja do swojej dodałam kolorowe maliny i kilka poziomek. Ale każde inne drobne owoce będą dobrze pasowały. Wierzch po upieczeniu możemy posypać cukrem pudrem, polukrować, czy polać dowolna polewą. Ja tego nie zrobiłam, bo zależało mi aby babka była lekka, doskonała na letni piknik. I taka wyszła. Polecam :)

Składniki ( na keksówkę
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 2/3 szklanki oleju
- 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- maliny ( u mnie czerwone, czarne i żółte plus kilka poziomek )
Dodatkowo
- tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania keksówki

Wykonanie
Całe jajka zmiksowałam z cukrem aż do uzyskania jasnej, puszystej masy. Do masy dodałam olej i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksowałam krótko tylko do połączenia składników.
Połowę malin wsypałam do ciasta i delikatnie wymieszałam. Ciasto przełożyłam do uprzednio wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy. Na wierzchu dość gęsto poukładałam drugą część malin, lekko je docisnęłam.
Ciasto włożyłam do średnio nagrzanego piekarnika i piekłam w temperaturze 170 stopni ( grzałka góra/dół ) 45-50 minut.
Smacznego :)






źródło przepisu Idealne Ciasta

sobota, 15 sierpnia 2020

Sałatka ziemniaczana z rzodkiewką, bez majonezu. Super do grilla.


Sałatki ziemniaczane to jedne z moich ulubionych sałatek do grilla. Przygotowuję je na różne sposoby. Dziś zapraszam na sałatkę bez majonezu, z sosem na bazie oliwy i octu. Doskonała do grillowanych mięs, ryb czy innych dań. Fajnie sprawdza się w upały, może postać dłużej na stole bez obawy, że się zepsuje. Przygotować też ją można, a nawet trzeba trochę wcześniej, wstawić do lodówki, do przegryzienia smaków i w odpowiednim momencie podać na stół. Polecam :)

Składniki
- 5-6 ziemniaków średniej wielkości
- 4-5 rzodkiewek
- 2-3 ogórki kiszone
- 1 cebula czerwona
- zielona cebulka
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki octu 10%
- sól, pieprz do smaku

Wykonianie
Ziemniaki gotuję w mundurkach, obieram, studzę, kroję w grubsze kawałki, rzodkiewki i ogórki kroję w półplasterki, cebulę siekam. Polewam oliwą i octem, dodaję sól, pieprz do smaku. Sałatkę delikatnie, ale dokładnie mieszam. Odstawiam do lodówki na minimum godzinę, aby smaki się przegryzły.
Smacznego :)


Poniżej jeszcze kilka propozycji sałatek ziemniaczanych w moim wydaniu ( wystarczy kliknąć w tytuł, a ukaże się przepis ) zapraszam :

Sałatka ziemniaczana z koperkiem. Super dodatek do grillowanych mięs.

Sałatka pieczarkowo-ziemniaczana z ogórkiem kiszonym i porem + koperek ..pycha :)

Sałatka ziemniaczana z papryką i ogórkiem kiszonym


piątek, 14 sierpnia 2020

Ogórki krokodylki z chili i czosnkiem na zimę. Domowe przetwory.


Domowych przetworów ciąg dalszy. Dziś zapraszam ogórki z chili i czosnkiem. Krokodylki. Mocno pikantne, doskonałe jako zakąska, lub zagryzka na zakrapianej imprezie. U mnie sprawdzają się i do grilla i do obiadu. Przygotowuje się je bardzo prosto i szybko. Jeśli tylko lubicie takie smaki to zachęcam do przygotowania. W zimie jak znalazł :)

Składniki ( na 4 słoiki o poj. 400 ml )
- 1 i 1/2 kg ogórków gruntowych
- 1 główka czosnku
- 1 i 1/2 łyżki soli kamiennej
- 1 łyżeczka mielonej papryczki chili
- Zalewa
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 1 szklanka octu
- 4 łyżki oleju

Wykonanie
 Ogórki kroję wzdłuż na ćwiartki lub ósemki, przekładam do miski, dodaję do nich pokrojony w cienkie plasterki czosnek, sól i chili. Całość dokładnie mieszam. Miskę przykrywam czystą ściereczką i odstawiam na około 2 godziny. Po tym czasie ogórki układam ciasno we wcześniej wymytych i wyprażonych słoikach. Przygotowuję zalewę. Cukier z octem i olejem doprowadzam do wrzenia. Gorącą zalewą zalewam ogórki w słojach. Słoiki zakręcam i odstawiam na około 12 godzin. Po tym czasie pasteryzuję 10 minut.
Smacznego :)





Poniżej podam jeszcze kilka moich sposobów na przetwory z ogórków :

Ogórki z czosnkiem. Smaczna zimowa sałatka w słoikach. Domowe przetwory.

Ogórki konserwowe z papryką na zimę. Domowe przetwory.

Ogórki kiszone na zimę, małosolne na już. Domowe przetwory.

Ogórki w zalewie gyros na zimę. Domowe przetwory.

Ogórki kanapkowe z kurkumą na zimę. Domowe przetwory. 

Ogórki po królewsku z miodem na zimę. Domowe przetwory.



środa, 12 sierpnia 2020

Lekka mizeria z rzodkiewką w jogurtowym sosie


Mizeria. Bardzo prosty w wykonaniu i smaczny dodatek do obiadu. Dostęp do ogórków mamy przez cały czas, niezależnie od pory roku. Jednak mizeria najlepiej smakuje w tak zwanym "sezonie ogórkowym" kiedy to ogórki są najbardziej pachnące i jędrne. A już z własnego ogródka, to czysta poezja. Ja mam to szczęście, że posiadam duży ogród i zbieram z niego na bieżąco plony. Chociaż w tym roku kosztowało nas to o wiele więcej pracy niż zwykle. A to przez ślimaki, które opanowały cały teren i zjadały niemal wszystkie sadzonki. Same ogórki wysiewałam trzy razy, hodowałam na parapetach w domu. Po wsadzeniu do gruntu młodej sadzonki natychmiast została ona zjadana. Po wielkich trudach i licznie stawianych zasiekach na przeciwnika, w końcu się udało. Jakieś plony są, nie tak duże jak w poprzednich latach. Ale i to cieszy :)
A mizeria, no cóż to jak z rosołem, ile domów tyle sposobów wykonania. Dziś pokażę wam jeden z moich, lżejszy bez z śmietany, z lekkim sosem jogurtowym. Zapraszam :)

Składniki
- 2 ogórki ( dałam jeden długi szklarniowy i jeden gruntowy )
- 5-6 rzodkiewek
- pół pęczka zielonej cebulki
- 150 gram jogurtu naturalnego
- 0,5 łyżeczki soli morskiej ( może być zwykła )
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- pieprz mielony do smaku

Wykonanie
Ogórki obieram i szatkuję w cieniutkie plasterki, posypuję solą, mieszam i odstawiam na kilkanaście minut aby puściły soki. Powstały sok odlewam, do ogórków dodaję pokrojoną w półplasterki rzodkiewkę i posiekaną cebulkę. Jogurt mieszam z sokiem z cytryny i pieprzem. Sosem polewam warzywa, mieszam i podaję.
Smacznego :)









poniedziałek, 10 sierpnia 2020

Deser kawowy z bitą śmietaną i malinami.


Kawy nie pijam wcale, chociaż jej zapach bardzo lubię, zwłaszcza świeżo parzonej. Ten deser przygotowałam dla znajomej parki wytrawnych kawoszy. I zasmakował. Podzielę się zatem i z wami przepisem. Zapraszam :)

Składniki ( na dwie porcje )
- 220 ml gorącej przegotowanej wody
- 4 pełne łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 2 płaskie łyżeczki żelatyny
- 5 łyżeczek cukru
- 150 ml śmietanki 30%
- 3-4 łyżeczki cukru pudru
- kilka malin do dekoracji

Wykonanie
Kawę zalałam gorącą wodą, dodałam cukier i żelatynę. Dokładnie wymieszałam do rozpuszczenia żelatyny. Następnie do mieszaniny dodałam połowę śmietanki, wymieszałam, przelałam do szklaneczek i odstawiłam do lodówki do stężenia.
Drogą połowę śmietanki ubiłam na sztywno z cukrem pudrem. Nałożyłam na stężały krem kawowy, udekorowałam malinami.
Smacznego :)




inspiracja : Smaker