Sezon truskawkowy uważam za otwarty. Na początek przygotowałam pyszne ciasto. Czekoladowy biszkopt, masa z mascarpone z bitą śmietaną, truskawki i galaretka. Lekkie, rozpływające się w ustach. Przepyszne. Ciasto w przygotowaniu bardzo proste, poradzi sobie z nim nawet dziecko. Jeśli upieczemy sobie wcześniej biszkopt, to później tylko czas chłodzenia dzieli nas od konsumpcji. Polecam :)
Składniki (na blaszkę 25x36 cm)
Biszkopt
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki
- 3 łyżki prawdziwego, ciemnego kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka octu
Masa- 500g serka mascarpone
- 250 ml śmietanki 30%
- 3 łyżki cukru pudru (opcjonalnie)
Wierzch
- 500g truskawek
- 2 galaretki truskawkowe
Dodatkowo
- pół szklanki herbaty do nasączenia biszkoptu
Wykonanie
Biszkopt : Białka ubijam na sztywno z cukrem dodaję żółtka z
octem, delikatnie mieszam, dodaję przesianą mąkę z proszkiem do
pieczenia i kakao, całość delikatnie mieszam łyżką do połączenia składników.
Ciasto przelewam na uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę.
Wkładam do średnio nagrzanego piekarnika i piekę w 170 stopniach (
grzałka góra-dół ) około 20 minut do suchego patyczka. Odstawiam do
wystudzenia. Wystudzony biszkopt wyjmuję z blaszki, obracam na drugą stronę ( spodem na wierzch ) i lekko nasączam herbatą.
Masa: Zimną śmietankę i mascarpone przekładam do miski, dodaję cukier puder i ubijam na sztywno.
Masę wykładam na biszkopt, wierzch równam i rozkładam na nim truskawki (większe kroję na połówki i plastry ). Ciasto przekładam na chwilę do lodówki.
Galaretki rozpuszczam w trzech szklankach wrzątku (750ml), studzę, wkładam do lodówki. Lekko tężejącą wylewam na owoce. Ciasto przekładam do lodówki aby galaretka całkiem stężała.
Smacznego :)
Poniżej podam jeszcze kilka propozycji na tego typu ciasta (wystarczy kliknąć w tytuł, a ukaże się przepis) zapraszam:
Po więcej przepisów, zapraszam do mojej zakładki CIASTA i CIASTECZKA klik
Pysznie wygląda. Chętnie zjadłabym kawałek do herbaty. :)
OdpowiedzUsuńidealne ciacho na lato :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciacho :) Mnie się jeszcze nie udało upolować truskawek, ale pewnie niedługo się to zmieni :D
OdpowiedzUsuńWspaniały torcik, smakowita klasyka
OdpowiedzUsuńOj zjadłabym, jeszcze z takimi sezonowymi, polskimi truskawkami :)
OdpowiedzUsuńPrezentuje się przepysznie :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Idealne ciasto do kawki :)
OdpowiedzUsuńPyszna klasyka, u mnie w sezonie truskawek obowiązkowa :)
OdpowiedzUsuńWitam serdecznie ♡
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie, bardzo pysznie! :) Wspaniały przepis, chętnie go wykonam bo kocham słodkości :)
Pozdrawiam cieplutko ♡
Idealne ciasto na ciepłą pogodę :)
OdpowiedzUsuńCiasto chociaż letnie to jednak u mnie najczęściej bywa na święta. ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciasta z galaretką i truskawkami <3!
OdpowiedzUsuńwygląda kusząco <3
OdpowiedzUsuńKlasyka... Mniam!
OdpowiedzUsuńIście wiosenne ciasto! Można jeść i jeść;)
OdpowiedzUsuńZawsze mi mama na Dzień Dziecka robiła takie ciasto - tyle, że z biszkopcikiem klasycznym i masą maślaną. Spróbuję z mascarpone :)
OdpowiedzUsuńooo tak takie ciasto to bym sobie zjadła
OdpowiedzUsuń