Czekolada i kokos, połączenie idealne. I takie właśnie jest to ciasto. Idealne, rozpływające się w ustach. Bounty - kokosowo-czekoladowa rozkosz. Jeśli jeszcze napiszę, że ciasto jest błyskawiczne i bardzo proste w wykonaniu, to myślę, że Was skuszę. A przynajmniej miłośników kokosu. I ostrzegam jego spożywanie jest uzależniające, jest o niebo lepsze od popularnego batonika i można mieć na własność całą blachę. Polecam :)
Składniki ( na blaszkę 25x30cm )
Ciasto czekoladowe
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
- 1 szklanka oleju
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki prawdziwego ciemnego kakao
Masa kokosowa
- 2 i 1/2 szklanki mleka
- 150g wiórków kokosowych
- 6 łyżek kaszy manny
- 3/4 szklanki cukru
Polewa czekoladowa
- 100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki mleka
Wykonanie
Ciasto: Jajka ubijam z cukrami na puszystą masę, do masy cały czas mieszając wlewam powoli olej, dodaję mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao. Dokładnie mieszam. Połowę ciasta przekładam do uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia blaszki. Ciasto przekładam do nagrzanego piekarnika i piekę w 170 stopniach ( grzałka góra-dół ) ok. 10 minut.
Masa: Do garnka wlewam zimne mleko, dodaję pozostałe składniki, całość mieszam. Stawiam na wolny ogień, doprowadzam do wrzenia, ciągle mieszając. Gotuję ok. 3 minuty.
Gorącą masę rozprowadzam na podpieczonym cieście, wykładam drugą część czekoladowego ciasta.
Ciasto wkładam do nagrzanego piekarnika i piekę w 170 stopniach ( grzałka góra-dół ) ok 30 minut.
Po upieczeniu ciasto wyjmuję z piekarnika, po ostudzeniu polewam polewą.
Polewa: do małej miseczki przekładam połamaną czekoladę, dodaję masło i
mleko. Miseczkę wkładam do mikrofalówki na 30 sekund do rozpuszczenia.
Rozpuszczoną polewę dokładnie mieszam i rozprowadzam na przestudzonym cieście.
Smacznego :)
Poniżej podam jeszcze kilka przepisów na ciasta z kokosem ( wystarczy kliknąć w tytuł, a ukaże się przepis ) zapraszam :
Bardzo ciekawy pomysł, podoba mi się że w masie nie ma masła. Muszę po powrocie z urlopu zrobić to cudo:)
OdpowiedzUsuńWidzę, że coś pomiędzy wuzetką a torcikiem, dobry pomysł na coś słodkiego. :)
OdpowiedzUsuńKokos i czekolada, to przepyszne połączenie :)
OdpowiedzUsuńKolejne słodkie pyszności, oj wpraszam się na kawę :)
OdpowiedzUsuńo droga koleżanko:D cóż to za pyszność:D
OdpowiedzUsuńpycha ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam kokos, wiec idealne pyszności dla mnie .
OdpowiedzUsuńUwielbiam to ciacho. Rewelacja!
OdpowiedzUsuńale pysznie wygląda
OdpowiedzUsuńZapisuję przepis. Uwielbiam wszystko co kokosowe :)
OdpowiedzUsuńFajne ciasto, nie robiłam jeszcze takiego
OdpowiedzUsuńTo musi być coś pysznego. W sumie chętnie wypróbuję przepis.
OdpowiedzUsuńCzekolada i kokos - to musi być naprawdę smak raju :)
OdpowiedzUsuńPychota, robię dość podobne ciacho :)
OdpowiedzUsuńCudownie wygląda ❤
OdpowiedzUsuńMusi być nieprzyzwoicie pyszne :)
OdpowiedzUsuńWitam serdecznie ♡
OdpowiedzUsuńMmmm cudowny przepis! Uwielbiam ciasta, jestem fanką deserów, chętnie bym zjadła takie słodkości :)
Pozdrawiam cieplutko ♡
Wspaniałe ciacho kochana :-)
OdpowiedzUsuńjak tlyko urodzę będę jeść!
OdpowiedzUsuńTo ciasto jest obłędne i znika szybciej, niż się je robi.
OdpowiedzUsuńOch do bounty mam wyjątkową słabość! Muszę spróbować takie zrobić :) Dziękuję za przepis!
OdpowiedzUsuńPiękne ;)
OdpowiedzUsuń