środa, 5 maja 2021

Gulasz z serc drobiowych z pieczarkami

 Lubicie serduszka? Ja uwielbiam i jak już pisałam kiedyś mam to szczęście, że moja rodzinka również.
Gulasz z serc to tradycyjne danie kuchni polskiej. Gęsty sos, który dziś wzbogaciłam o pieczarki, doskonale pasuje do wszelkiej maści kasz, makaronów, ryżu czy ziemniaków. Na biesiadach podaje się go często z chlebem i ogórkiem kiszonym. Danie bardzo proste w przygotowaniu, jednak wymaga trochę czasu. Serduszka, choć malutkie wymagają długiego duszenia, aby były miękkie i smaczne. Polecam :)

Składniki
- 500g serduszek z kurczaka
- 200g pieczarek
- 1 duża cebula
- 50 ml śmietanki 30%
- 1łyżka mąki pszennej 
- 1 liść laurowy
- 3 kulki ziele angielskie
- pół łyżeczki czosnku mielonego
- pół łyżeczki papryki słodkiej mielonej
- szczypta kminku mielonego
- pół łyżeczki majeranku
- zielona pietruszka
- sól i pieprz do smaku
- olej

Wykonanie
Serduszka kilka razy dokładnie płuczę w zimnej wodzie. Odcinam żyłki i tłuszcz. Płuczę ponownie i osuszam na papierowym ręczniku. Na patelni rozgrzewam niewielką ilość oleju, na gorący wrzucam serca, posypuję czosnkiem, papryką i kminkiem, chwilkę osmażam na wysokim ogni aż stracą różowy kolor. Dodaję listek laurowy, ziele angielskie, pokrojoną w piórka cebulę i zalewam niewielką ilością wrzącej wody, tak aby tylko przykryła mięso. Patelnię przykrywam pokrywką i duszę na wolnym ogniu. Kiedy serca są już wpół miękkie, dodaję pokrojone w większe kawałki pieczarki i całość dalej duszę do miękkości. Kiedy serduszka są już miękkie do zawartości patelni wlewam śmietankę rozrobioną z łyżką mąki. Całość duszę jeszcze ok 3 minuty. Danie doprawiam do smaku roztartym majerankiem , solą i pieprzem. Posypuję natką pietruszki. Dziś podałam z kaszą jęczmienną i cukinią marynowaną z domowych zapasów.
Smacznego:)
 

 

Poniżej podaję jeszcze dwa moje przepisy na serduszka (wystarczy kliknąć w tytuł, a ukaże się przepis),
zapraszam :
 

 
Jeśli lubicie podroby i macie ochotę na więcej, to zapraszam do mojej zakładki PODROBY klik

15 komentarzy:

  1. Dawno nie jadłam serduszek. Zapisuję sobie przepis na obiad na weekend :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja również dawno nie jadłam serduszek. Narobiłaś mi smaku - pycha! <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Prezentuje się smakowicie :D Chętnie spróbowałabym takiego gulaszu :D
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię takie dania i w sumie chętnie zrobiłabym coś takiego na obiad. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. To coś dla mnie, uwielbiam serca i żołądki :D

    OdpowiedzUsuń
  6. ale dawno nie jadłam serduszek!

    OdpowiedzUsuń
  7. Chyba zrobię mężowi, bo on lubi serduszka kurze :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Lubię podroby, ale serc chyba jeszcze nie jadłam

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie przepadam za serduszkami, ale z chęcią zjadłabym taki gulasz ze zwykłym mięsem drobiowym😊

    OdpowiedzUsuń
  10. Super przepis . Podrzucę go mamie bo ona lubię takie rzeczy jeść .

    OdpowiedzUsuń
  11. Jadłem coś podobnego i smaczne było. Daję 5 gwiazdek za przepis w skali do 5. :)

    OdpowiedzUsuń
  12. wolę żołądki:) serduszek jakoś nie jadam:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Pyszny gulasz, jedynie zamieniłabym serduszka na inne mięso, bo za nimi nie przepadam :)

    OdpowiedzUsuń