Strony

piątek, 21 maja 2021

Czekoladowy biszkopt z mascarpone i truskawkami


 Sezon truskawkowy uważam za otwarty. Na początek przygotowałam pyszne ciasto. Czekoladowy biszkopt, masa z mascarpone z bitą śmietaną, truskawki i galaretka. Lekkie, rozpływające się w ustach. Przepyszne. Ciasto w przygotowaniu bardzo proste, poradzi sobie z nim nawet dziecko. Jeśli upieczemy sobie wcześniej biszkopt, to później tylko czas chłodzenia dzieli nas od konsumpcji. Polecam :)

Składniki (na blaszkę 25x36 cm)
Biszkopt
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki
- 3 łyżki prawdziwego, ciemnego kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka octu
Masa
- 500g serka mascarpone
- 250 ml śmietanki 30%
- 3 łyżki cukru pudru (opcjonalnie)
Wierzch
- 500g truskawek
- 2 galaretki truskawkowe
Dodatkowo
- pół szklanki herbaty do nasączenia biszkoptu 

Wykonanie
Biszkopt : Białka ubijam na sztywno z cukrem dodaję żółtka z octem, delikatnie mieszam, dodaję przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, całość delikatnie mieszam łyżką do połączenia składników. Ciasto przelewam na uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Wkładam do średnio nagrzanego piekarnika i piekę w 170 stopniach ( grzałka góra-dół ) około 20 minut do suchego patyczka. Odstawiam do wystudzenia. Wystudzony biszkopt wyjmuję z blaszki, obracam na drugą stronę ( spodem na wierzch ) i lekko nasączam herbatą.
Masa: Zimną śmietankę i mascarpone przekładam do miski, dodaję cukier puder i ubijam na sztywno.
Masę wykładam na biszkopt, wierzch równam i rozkładam na nim truskawki (większe kroję na połówki i plastry ). Ciasto przekładam na chwilę do lodówki.
Galaretki rozpuszczam w trzech szklankach wrzątku (750ml), studzę, wkładam do lodówki. Lekko tężejącą wylewam na owoce. Ciasto przekładam do lodówki aby galaretka całkiem stężała.
Smacznego :)





Poniżej podam jeszcze kilka propozycji na tego typu ciasta (wystarczy kliknąć w tytuł, a ukaże się przepis) zapraszam:

 

 

Po więcej przepisów, zapraszam do mojej zakładki  CIASTA i CIASTECZKA klik

17 komentarzy:

  1. Pysznie wygląda. Chętnie zjadłabym kawałek do herbaty. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. idealne ciacho na lato :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniałe ciacho :) Mnie się jeszcze nie udało upolować truskawek, ale pewnie niedługo się to zmieni :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniały torcik, smakowita klasyka

    OdpowiedzUsuń
  5. Oj zjadłabym, jeszcze z takimi sezonowymi, polskimi truskawkami :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Prezentuje się przepysznie :D
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  7. Idealne ciasto do kawki :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszna klasyka, u mnie w sezonie truskawek obowiązkowa :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Witam serdecznie ♡
    Wygląda cudownie, bardzo pysznie! :) Wspaniały przepis, chętnie go wykonam bo kocham słodkości :)
    Pozdrawiam cieplutko ♡

    OdpowiedzUsuń
  10. Idealne ciasto na ciepłą pogodę :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ciasto chociaż letnie to jednak u mnie najczęściej bywa na święta. ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam takie ciasta z galaretką i truskawkami <3!

    OdpowiedzUsuń
  13. Iście wiosenne ciasto! Można jeść i jeść;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Zawsze mi mama na Dzień Dziecka robiła takie ciasto - tyle, że z biszkopcikiem klasycznym i masą maślaną. Spróbuję z mascarpone :)

    OdpowiedzUsuń
  15. ooo tak takie ciasto to bym sobie zjadła

    OdpowiedzUsuń