Strony

poniedziałek, 1 marca 2021

Zakręcone drożdżówki z serem


 Delikatne, pulchne, mięciutkie, zakręcone drożdżówki z serem. Doskonałe na śniadanie, podwieczorek czy kolację. Świetne na wynos do szkoły, pracy, w podróży, na pikniku. Wbrew pozorom wcale nie są takie trudne w przygotowaniu. Z tego przepisu wychodzi ich całkiem sporo, dobrze się przechowują i nie tracą na świeżości. Na drugi dzień smakują równie smacznie. Polecam :)

Składniki ( na ok. 15 bułeczek )
Ciasto
- 500 g mąki pszennej ( dałam tortową )
- 50 g świeżych drożdży
- 3 łyżki cukru
- 1 szklanka mleka
- 2 żółtka
- 100 g stopionego masła
- szczypta soli 
Masa
- 500 g sera białego z kostki ( twarogu )
- 3 łyżki cukru
- 1 cukier waniliowy z prawdziwą wanilią
- 2 żółtka
 
Wykonanie
Przed przystąpieniem do wykonywania ciasta wszystkie składniki na ciasto wyjmuję z lodówki aby były w temperaturze pokojowej.
Do miski wsypuję przesianą mąkę, robię w niej dołek, wkruszam do niego drożdże, zasypuję je cukrem i zalewam lekko ciepłym mlekiem. Odstawiam na chwilkę ( ok. 10 minut ) aby drożdże " ruszyły ". Dodaję żółtka, wlewam roztopione masło, dodaję  szczyptę soli. Ciasto najpierw mieszam łyżką, potem dokładnie wyrabiam, ja robię to ręcznie i zagniatam ( będzie się kleić, tak ma być ) Miskę z ciastem przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na godzinę.
W międzyczasie przygotowuję farsz. Ser rozgniatam widelcem, dodaję cukry i żółtka, dokładnie mieszam.
Wyrośnięte ciasto wykładam na blat posypany mąką, rozwałkowuję na jajowaty prostokąt. Na cieście rozsmarowuję ser, brzegi zostawiam wolne. Dłuższe boki ciasta składam do siebie, sklejam najpierw boki, potem górę i dół. Odwracam na drugą stronę i kroję na pasy ( wyszło ich 15 szt ). Każdy pas ciasta zakręcam w dwie strony. Zakręcone drożdżówki wykładam w odstępach na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch drożdżówek smaruję rozmąconym białkiem z łyżką mleka.
Drożdżówki wkładam do nagrzanego piekarnika i piekę w 170 stopniach ( grzałka góra-dół ) ok. 18 - 20 minut aż będą rumiane.
Upieczone bułeczki wyjmuję z piekarnika, przekładam na kratkę, ostudzone posypałam cukrem pudrem.
Smacznego :)











22 komentarze:

  1. To smak mojego dzieciństwa, muszę je zrobić ❤

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetycznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Opiszę to jednym słowem: idealne!

    OdpowiedzUsuń
  4. Z chęcią zjadłabym takie drożdżówki. Muszą być pyszne. ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy można użyć suchych drożdży? Jeśli tak w jakiej ilości?

    OdpowiedzUsuń
  6. Pysznie, uwielbiam drożdżowe ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pysznie wyglądają 😍🤗😋

    OdpowiedzUsuń
  8. taką drożdżówkę to chętnie bym zjadła

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo chętnie zjadłabym taką smakowitą domową drożdżówkę :)

    OdpowiedzUsuń