Strony

środa, 17 marca 2021

Cukinia faszerowana kurczakiem i kuskusem zapiekana z serami


 Cukinię faszeruję na różne sposoby. Dziś główną rolę pełni kurczak, a konkretnie jego piersi i kasza kuskus. Kurczak z kuskusem to bardzo smaczne połączenie. Jeśli wypełnimy nim łódeczki cukinii, dodamy pomidorki i zapieczemy z serami, uzyskamy samodzielne, pożywne, a przy tym bardzo proste w wykonaniu danie. Doskonałe na obiad czy ciepłą kolację. Polecam :)

Składniki 
- 3 cukinie
- 1 większa pojedyncza pierś z kurczaka
- 3/4 szklanki kaszy kuskus
- kilka pomidorków koktajlowych
- kulka mozzarelli (125g)
- kawałek sera żółtego (ok. 100g)
- 1/2 szklanki bulionu lub rosołu
- 100 ml passaty pomidorowej
- czosnek mielony
- sól, pieprz do smaku
- olej
 
Wykonanie
Cukinię myję, osuszam, kroję wzdłuż na połówki, delikatnie przy pomocy łyżeczki wyjmuję miąższ, tak aby powstały łódeczki. ( miąższ siekam i zostawiam, dodam go do farszu )
Piersi z kurczaka, myję, osuszam, oczyszczam ze zbędnych błonek i tłuszczu. Kroję w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzewam łyżkę oleju, wrzucam mięso, dodaję do smaku sól i czosnek mielony. chwilkę smażę, aż mięso straci kolor i lekko się zrumieni. Odstawiam.
Kuskus przesypuję do miski, zalewam wrzątkiem, tylko trochę ponad powierzchnię kaszy. Miskę przykrywam talerzem, odstawiam do napęcznienia ( ok. 5 minut ). Do napęczniałej kaszy przekładam podsmażonego kurczaka i odłożony miąższ, mieszam i ewentualnie doprawiam do smaku. 
Gotowym farszem nadziewam cukinie, daję go dość sporo i lekko go ugniatam, podczas pieczenia się trochę skurczy. Na farsz układam plasterki pomidorków koktajlowych i kawałeczki mozzarelli. Cukinie układam w naczyniu do zapiekania, jedna koło drugiej.  Na dno naczynia wlewam około pół szklanki bulionu wymieszanego z passatą pomidorową. Naczynie przekładam do nagrzanego piekarnika. Cukinię piekę w 160 stopniach z termoobiegiem przez około 30 minut.  Pod koniec pieczenia część cukinii posypuje startym na dużych oczkach tarki serem żółtym, na części układam plasterki mozzarelli,  piekę jeszcze chwilkę aż sery się rozpuszczą.
Gotowe cukinie przekładam na talerze i delikatnie polewam sosem.
Smacznego :)
 

 
 
 






Poniżej podam jeszcze kilka moich propozycji na wykorzystanie cukinii (wystarczy kliknąć w tytuł potrawy  i ukaże się przepis ) :

Cukinia faszerowana mięsem mielonym i ryżem.klik

Pasztet z cukinii klik

Cukinia faszerowana szynką, pieczarkami i serem.klik

Leczo cukiniowo-paprykowe z dodatkami klik.

Piersi z kurczaka duszone z cukinią, papryką i pomidorami klik.

Zupa krem z cukinii. Smaczna, szybka, pożywna klik.

Marchewka duszona z cukinią. Smaczna jarzynka do obiadu klik.

Placuszki z cukinii. Smaczne i chrupiące.klik

Cukinia panierowana w chipsach paprykowych. klik

Ciasto kakaowe z cukinią klik


13 komentarzy:

  1. Uwielbiam tego typu dania;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow! Ale mega pomysł...ja do tej pory tylko warzywami faszerowałam cukinię, a tutaj taki super pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  3. Pycha! Bardzo lubię faszerowaną cukinię :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszny obiad, uwielbiam nadziewaną cukinię :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyśmienicie :) Pychotka! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. To danie jest zdecydowanie dla mnie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale mi narobiłaś ochoty na taką cukinię :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Smakowicie wyglada :) może kiedyś zrobię sobie wersje vege tego dania. Inspirujesz mnie

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam cukinię w takim wydaniu!

    OdpowiedzUsuń
  10. Taka cukinia to musi być pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ale to musi być pyszne, aż ślinka cieknie😋

    OdpowiedzUsuń
  12. Moi domownicy i ja uwielbiamy takie warzywno-mięsne dania!

    OdpowiedzUsuń