" Jedz nie za dużo, rośliny przede wszystkim " to hasło, którym Michael Pollan, pisarz i dziennikarz amerykański zmienił nawyki żywieniowe Amerykanów. Hasło to stało się inspiracja dla wielu osób, zainteresowanych ograniczeniem mięsa w swojej diecie. Rozpoczęło dyskusję o tym co powinniśmy jeść by lepiej przysłużyć się własnemu zdrowiu. Dieta fleksitariańska, bo o niej głównie mowa w książce to w/g specjalistów jedna z trzech najzdrowszych diet na świecie. To prosta dieta, zachęcająca do spożywania mniejszej ilości mięsa, zastępując go większą ilością produktów roślinnych. Szczerze mówiąc czytając tą książkę pierwszy raz usłyszałam o diecie fleksitariańskiej. Choć jest ona mi bardzo bliska. Praktycznie od zawsze przygotowując posiłki dla siebie i moich bliskich na pierwszym miejscu stawiam produkty roślinne. O zrezygnowaniu z mięsa nigdy nie myślałam, bo jak sama siebie nazywam jestem mięsożerna. Ale warzywa i owoce stanowią znaczną większość w naszym jadłospisie. I tak po cichu sobie myślę, że w większości Polskich domów również.
Książkę polecam jak najbardziej, myślę, że każdy znajdzie w niej coś dla siebie. Jest ona napisana bardzo prosto, z punktu widzenia damskiej części rodziny Pollanów. W szczególności, myślę, że będzie bardzo przydatna dla osób, które dopiero co rozpoczynają swoją przygodę w kuchni. Znajdziemy w niej wiele porad i wskazówek dotyczących planowania i robienia zakupów, kilka sposobów na zaoszczędzanie czasu podczas gotowania i co zawsze warto mieć w spiżarni.
Na pewno można w tej książce znaleźć dużo różnych pyszności :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajna wydaje się ta książka 😊
OdpowiedzUsuńCoś z niej ugotowałaś? :)
OdpowiedzUsuńJestem w fazie inspiracji 😉
Usuń