Rewelacyjne w smaku ciasto kokosowo-kakaowe. Bez jajek i tłuszczu. Błyskawiczne w wykonaniu, wystarczy wymieszać składniki, nie potrzeba nawet miksera, wylać na blaszkę, wstawić do piekarnika i gotowe. Uda się każdemu. Doskonałe na co dzień, od święta, czy dla niespodziewanych gości. Polecam :)
Składniki ( na tortownicę 22 cm lub mniejszą )
- 115 g wiórków kokosowych
- 190 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 g cukru
- 300 ml mleka
- 1 łyżka prawdziwego kakao
Dodatkowo
- papier do pieczenia lub tłuszcz i bułka tarta do wyłożenia formy
Wykonanie
Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewam do miski, dodaję cukier i wiórki kokosowe, całość dokładnie mieszam, wlewam mleko i znów dokładnie mieszam łyżką, do połączenia składników. 3/4 ciasta wylewam na uprzednio wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą tortownicę, do pozostałej części ciasta dodaję kakao, mieszam i wykładam na jasne tworząc zygzaki. Ciasto wkładam do nagrzanego piekarnika i piekę 30 minut w temperaturze 170 stopni ( grzałka góra-dół ) do suchego patyczka.
Gotowe ciasto można polać polewą, lub dowolnie ozdobić.
Smacznego :)
Po więcej prostych i smacznych przepisów na ciasta zapraszam do mojej zakładki CIASTA i CIASTECZKA klik
Proste a jakie dobre!
OdpowiedzUsuńPyszne ciacho!
OdpowiedzUsuńMus być pyszne :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis
OdpowiedzUsuńprosto, szybko i smacznie ;)
OdpowiedzUsuńTakich, szybkich przepisów szukam, dzięki 😊👍
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda!
OdpowiedzUsuńNa dobrą sprawe i weganskie xD
OdpowiedzUsuńKokos i kakao - cudowne połączenie :)
OdpowiedzUsuńKokos i kakao to pyszne połączenie :)
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygląda to ciasto :)
OdpowiedzUsuńPychota
OdpowiedzUsuńPychota
OdpowiedzUsuń